Wpis z mikrobloga

@Xuzon: Poprzednik tego wariata kilka razy dawał nura za lisem, i praktycznie bez szwanku wychodził.
A co do straszenia zwierząt to większy syf robią oszołomy na quadach i crossach niż pies co trochę na sarny poszczeka.
  • Odpowiedz
@Migajaca_dioda:
Jak puścisz psa luzem w lesie i zostaniesz złapany przez leśniczego to możesz dostać nawet 5k mandatu.
Poza tym myśliwi mają takie hobby, że strzelają do bezpańskich psów, które biegają samopas po lesie. Poszukaj w necie takich historii jest pełno.
  • Odpowiedz
@Enricco: No leśniczego to akurat spotykam średnio co wypad do lasu, i jakoś nigdy nie miał ale.
Co do polowań to chodzę przeważnie w godzinach popołudniowych a myśliwi raczej rzadko w tych godzinach polują.
  • Odpowiedz
@Migajaca_dioda:
Kiedyś spotkasz takiego, który nie popuści.
Sam chodzę po lesie co najmniej raz w tygodniu, często z psem moich rodziców i zawsze ze smyczą. Po pierwsze nie chce mi się ryzykować, a po drugie taki pies może wyrządzić sporo szkód np. odgoni od stada młodą sarnę, która sama już nie poradzi sobie, albo zeżre jaja ptakom gniazdującym na ziemi.
Lasy i przyroda są dla ludzi, ale trzeba o to
  • Odpowiedz
@Migajaca_dioda: nawet jeżeli te wasze sarny to krejzolki i lubią się gonic, nawet jak leśniczy strzelają z plastikowych kulek zamiast śrutu, to fakt że jesteś świadomy tego że narazasz swojego psa na śmierć męczarniach powoduje że nawet mi ciebie nie żal. psa tak.
  • Odpowiedz
@Migajaca_dioda: poza nora lisa jeszcze to: "puszczając psa samopas wykazujemy nieodpowiedzialność i narażamy go na niebezpieczeństwo, bo spotkanie z lochą prowadzącą warchlaki czy klempą może być dla niego śmiertelne. Niebezpieczne będą skutki zbliżenia się psa do lisa lub jego terytorium, z uwagi na możliwość zakażenia świerzbem lub nużycą, chorobą prowadzącą do zapalenia skóry, jej łuszczenia i wypadania sierści. "

poszukaj zdjęć psów po spotkaniu z dzikiem bo jak coś wrzuce
  • Odpowiedz
@Enricco: @Xuzon: Chodzę z psem do lasu od ponad 10 lat i nigdy nic złego mu się nie stało. Jedyne co to trzeba temat kleszczy ogarniać i żeby sie we wnyki nie wdupił.

Bardziej mi szkoda tych co całe dnie w bloku siedzą a jedynie wychodzą na 15sto minutowy spacerek.
  • Odpowiedz