Aktywne Wpisy

WielkiNos +32
Panowie co was powstrzymuje żeby się tak ubierać?
#modameska #pytaniedoniebieskichpaskow #logikaniebieskichpaskow
#modameska #pytaniedoniebieskichpaskow #logikaniebieskichpaskow
źródło: temp_file6178717257426182633
Pobierz
Zoriuszka +311
Wydaje mi się iż powoli wychodzimy z ery mediów społecznościowych. Każda kolejna platforma jest obecnie cieniem dawnej siebie, i mimo iż może nawet posiada liczby (które w większości z nich rok rocznie lecą i tak na łeb), tak poziom tam prezentowany dawno już sięgnął dna.
#twitter - 90% contentu to wyzywanie jednych przez drugich. Wszystko oparte jest na kręceniu nienawiści między grupami społecznymi. Promowane przez algorytm posty to albo zwidy alkoholowe
#twitter - 90% contentu to wyzywanie jednych przez drugich. Wszystko oparte jest na kręceniu nienawiści między grupami społecznymi. Promowane przez algorytm posty to albo zwidy alkoholowe

Cześć mirki, mam sprawę - chodzi mi o VLANy. Nie mogę rozgryźć jednej zagadki.
Mam za zadanie połączyć switche tak, aby ten góry przekazywał łącze internetowe drugiemu, na dole. Z tego wynika, że muszę zrobić następująco:
switch1(góra) - vlan10 na port pierwszy oraz ostatni, trunk; vlan100 w trybie access na porty wszystkie poza pierwszym i ostatnim(które ustawiam na trunk)
switch2(dół) - vlan10 na port pierwszy, trunk; vlan100 w trybie access na wszystkie porty poza pierwszym, który jest w trunku
Teraz dochodzi kolejny vlan na porcie piątym. Musi być on skonfigurowany tak, aby połączenie odbywało się wyłącznie wtedy, kiedy dwa PC są do nich podpięte i muszą mieć internet. Jakieś pomysły? pzdr ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_JhbxjRiOPp9UJa3qiEeXUi2VFY3rWkzb.jpg
PobierzUstawiasz na 5 trunk, allowed vlany dajesz na 100 i 10, ale na PCtach musisz obsługiwać wtedy tagowanie na nich. PC ma 2 interfejsy (wirtualne, fizyczny jeden), na jednym adres z jednej sieci, na drugim adres z drugiej sieci.
@lukasz-wisniewski: co masz na myśli pisząc o linkach? jestem w technikum, może o tym nic nie było mówione(chyba że to jakieś określenie firmowe,
źródło: comment_WMVAAyxkpAMK8rLEwPPn182WUrcTQ9wI.jpg
PobierzVLAN10: switch 1 - porty 1, 8 - trunk, reszta acces; switch 2 - to samo
VLAN100: switch 1 porty 1, 5, 8 - trunk, reszta acces; switch 2 - porty 1, 5 - trunk, reszta acces
tak to wygląda? ( ͡° ͜ʖ ͡°) teraz nie czaję tematu kompletnie XD
A ta reszta portów jaki ma mieć vlan id bo jakiś musisz dać. I czy masz porty nr 5 oddzielić od innych??
Bo jeśli porty nr 5 mają być oddzielone od innych portów access a "internet" ma być jednocześnie na p. nr 5 i innych to niestety (albo stety) port 8 musi zawierać też obydwa vlany
Komentarz usunięty przez autora