Wpis z mikrobloga

#siecikomputerowe #sieci #informatyka #cisco
Cześć mirki, mam sprawę - chodzi mi o VLANy. Nie mogę rozgryźć jednej zagadki.

Mam za zadanie połączyć switche tak, aby ten góry przekazywał łącze internetowe drugiemu, na dole. Z tego wynika, że muszę zrobić następująco:
switch1(góra) - vlan10 na port pierwszy oraz ostatni, trunk; vlan100 w trybie access na porty wszystkie poza pierwszym i ostatnim(które ustawiam na trunk)
switch2(dół) - vlan10 na port pierwszy, trunk; vlan100 w trybie access na wszystkie porty poza pierwszym, który jest w trunku

Teraz dochodzi kolejny vlan na porcie piątym. Musi być on skonfigurowany tak, aby połączenie odbywało się wyłącznie wtedy, kiedy dwa PC są do nich podpięte i muszą mieć internet. Jakieś pomysły? pzdr ( ͡° ͜ʖ ͡°)
radek024 - #siecikomputerowe #sieci #informatyka #cisco
Cześć mirki, mam sprawę - ch...

źródło: comment_JhbxjRiOPp9UJa3qiEeXUi2VFY3rWkzb.jpg

Pobierz
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@radek024: Zdajesz sobie sprawę, że vlan w zasadzie jest osobną siecią, tak jakbyś podpiął osobne kable, c'nie?
Ustawiasz na 5 trunk, allowed vlany dajesz na 100 i 10, ale na PCtach musisz obsługiwać wtedy tagowanie na nich. PC ma 2 interfejsy (wirtualne, fizyczny jeden), na jednym adres z jednej sieci, na drugim adres z drugiej sieci.
  • Odpowiedz
@Tril: tutaj chodzi o to, że komputery podłączone na porcie piątym pingują pomyślnie tylko siebie, ale przy okazji mają internet. pingowanie np.: pc podłączonego z portu pierwszego do pc podłączonego do portu piątego ma nie działać. albo ja nie rozumiem, albo coś źle wytłumaczyłem :(

@lukasz-wisniewski: co masz na myśli pisząc o linkach? jestem w technikum, może o tym nic nie było mówione(chyba że to jakieś określenie firmowe,
  • Odpowiedz
@radek024: No to w takim razie wystarczy ze wszystkie beda w tym samym vlanie co router (czyli na port routera dajesz access vlan jakis, na porty kompow jakis + pomiedzy switchami trunk z tym vlanem w allowed)
  • Odpowiedz
@radek024: A czemu sluzy ten vlan 200 i 10? Mozesz podpiac ze soba switche przez pierwsze porty kazdego switcha i puscic tam trunka ze wszystkimi vlanami. Chyba ze sie spodziewasz duzego wolumenu ruchu no to wtedy zrob dwa linki z lacp i trunkiem z wszystkimi vlanami.
  • Odpowiedz
@flor4s: vlan10 słuzy tutaj do połączenia obu switchów, a 200 po to, aby próby pingowania z innych portów nie pykał. Jeżeli puszczę trunka ze wszystkimi vlanami na pierwszych portach, pingowanie 5 portu(sw1) zadziała np.: z portu 7(sw2), a tego nie chcę
  • Odpowiedz
@radek024: Jeśli "internet" leci po jednym VLANie to nie musisz. Musisz po prostu zrozumieć co to VLANy - po prostu są to niezależne sieci lokalne (logiczne) na jednej sieci fizycznej. Port "access" należy do jednego VLANu a "trunk" do wielu i używa się go do łączenia urządzeń, które potrafią tagować ramki - najczęściej switche zarządzalne ale też zwykłe karty sieciowe w kompie to potrafią jak je odblokujesz. Port access nie
  • Odpowiedz
@cation: ok, chyba coś zakumałem ( ͡° ͜ʖ ͡°) czyli port 8 switcha 1 nie musi być w trunku? w takim razie także port piąty nie musi być w trunku, ale jeżeli go ustawię na innych id(innych niż reszta) oraz nadam że pierwszy port(zarówno w jednym, jak i drugim urzadzeniu) jest w trunku(być musi, bo się łączy switch ze switchem) będzie wszystko gralo? :D
  • Odpowiedz
@radek024: Jeśli chcesz aby porty piąte widziały się ze sobą i z internetem (portem 8 switcha 1) musisz ustawić na tych trzech portach te same VLANy (access) oraz dodać te VLANy do portów trunk obu switchów.
  • Odpowiedz
@cation: OK, zatem(nie używając vlanu domyślnego):
VLAN10: switch 1 - porty 1, 8 - trunk, reszta acces; switch 2 - to samo
VLAN100: switch 1 porty 1, 5, 8 - trunk, reszta acces; switch 2 - porty 1, 5 - trunk, reszta acces

tak to wygląda? ( ͡° ͜ʖ ͡°) teraz nie czaję tematu kompletnie XD
  • Odpowiedz
@cation: a nie załatwi tutaj sprawy zrobienie trunkami miedzy routerem i switchem 1 i zrobienie enkapsulacji na subinterfejsach routera dla poszczególnych vlanow jako rożnych podsieci
  • Odpowiedz
@radek024: a twój "internet" obsługuje tagowanie? Bo jeśli nie to nikt go nie zobaczy.
A ta reszta portów jaki ma mieć vlan id bo jakiś musisz dać. I czy masz porty nr 5 oddzielić od innych??
Bo jeśli porty nr 5 mają być oddzielone od innych portów access a "internet" ma być jednocześnie na p. nr 5 i innych to niestety (albo stety) port 8 musi zawierać też obydwa vlany
  • Odpowiedz