Aktywne Wpisy

nevin +60
Dlaczego prawactwo ma problem z miastami 15 minutowymi? Nie potrafię sobie wyobrazić argumentacji, która by krytykowała taki pomysł. Przecież takie miasto to same zalety. O #!$%@? im chodzi?
#neuropa #bekazprawakow #bekazpodludzi #bekazkonfederacji #polityka #ekologia
#neuropa #bekazprawakow #bekazpodludzi #bekazkonfederacji #polityka #ekologia

SEGATASANSHIRO +70
Dzieciątko z lasu, was tak kiedyś ogrzewała jakaś kobieta? #przegryw #bekazlewactwa

Cześć mirki, mam sprawę - chodzi mi o VLANy. Nie mogę rozgryźć jednej zagadki.
Mam za zadanie połączyć switche tak, aby ten góry przekazywał łącze internetowe drugiemu, na dole. Z tego wynika, że muszę zrobić następująco:
switch1(góra) - vlan10 na port pierwszy oraz ostatni, trunk; vlan100 w trybie access na porty wszystkie poza pierwszym i ostatnim(które ustawiam na trunk)
switch2(dół) - vlan10 na port pierwszy, trunk; vlan100 w trybie access na wszystkie porty poza pierwszym, który jest w trunku
Teraz dochodzi kolejny vlan na porcie piątym. Musi być on skonfigurowany tak, aby połączenie odbywało się wyłącznie wtedy, kiedy dwa PC są do nich podpięte i muszą mieć internet. Jakieś pomysły? pzdr ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ustawiasz na 5 trunk, allowed vlany dajesz na 100 i 10, ale na PCtach musisz obsługiwać wtedy tagowanie na nich. PC ma 2 interfejsy (wirtualne, fizyczny jeden), na jednym adres z jednej sieci, na drugim adres z drugiej sieci.
@lukasz-wisniewski: co masz na myśli pisząc o linkach? jestem w technikum, może o tym nic nie było mówione(chyba że to jakieś określenie firmowe, tak jak
VLAN10: switch 1 - porty 1, 8 - trunk, reszta acces; switch 2 - to samo
VLAN100: switch 1 porty 1, 5, 8 - trunk, reszta acces; switch 2 - porty 1, 5 - trunk, reszta acces
tak to wygląda? ( ͡° ͜ʖ ͡°) teraz nie czaję tematu kompletnie XD
A ta reszta portów jaki ma mieć vlan id bo jakiś musisz dać. I czy masz porty nr 5 oddzielić od innych??
Bo jeśli porty nr 5 mają być oddzielone od innych portów access a "internet" ma być jednocześnie na p. nr 5 i innych to niestety (albo stety) port 8 musi zawierać też obydwa vlany zatem
Komentarz usunięty przez autora