Aktywne Wpisy

nevin +60
Dlaczego prawactwo ma problem z miastami 15 minutowymi? Nie potrafię sobie wyobrazić argumentacji, która by krytykowała taki pomysł. Przecież takie miasto to same zalety. O #!$%@? im chodzi?
#neuropa #bekazprawakow #bekazpodludzi #bekazkonfederacji #polityka #ekologia
#neuropa #bekazprawakow #bekazpodludzi #bekazkonfederacji #polityka #ekologia

SEGATASANSHIRO +70
Dzieciątko z lasu, was tak kiedyś ogrzewała jakaś kobieta? #przegryw #bekazlewactwa

Cześć mirki, mam sprawę - chodzi mi o VLANy. Nie mogę rozgryźć jednej zagadki.
Mam za zadanie połączyć switche tak, aby ten góry przekazywał łącze internetowe drugiemu, na dole. Z tego wynika, że muszę zrobić następująco:
switch1(góra) - vlan10 na port pierwszy oraz ostatni, trunk; vlan100 w trybie access na porty wszystkie poza pierwszym i ostatnim(które ustawiam na trunk)
switch2(dół) - vlan10 na port pierwszy, trunk; vlan100 w trybie access na wszystkie porty poza pierwszym, który jest w trunku
Teraz dochodzi kolejny vlan na porcie piątym. Musi być on skonfigurowany tak, aby połączenie odbywało się wyłącznie wtedy, kiedy dwa PC są do nich podpięte i muszą mieć internet. Jakieś pomysły? pzdr ( ͡° ͜ʖ ͡°)
całość to praca na lekcji, udało mi się dojść do momentu w którym oba switche mają dostęp do internetu i pingowanie stacji pomiędzy nimi działa. nie mogę jednak zrozumieć, jak zrobić z tym portem
1) jeśli 5 ma mieć internet to "internet" musi należeć do tego samego vlanu co porty nr 5.
2) jeśli "inne porty" (jaki numer vlanu ???) mają mieć internet to muszą należeć do tego samego vlanu co "internet"
3) jeśli "inne porty" nie mają się widzieć portów nr 5 to musisz mieć dwa "internety" (inaczej się nie da) - możesz to zrobić na te dwa sposoby:
a) dajesz dwa fizyczne
- porty 5 powinny byc w vlanie community o nr 501
- port 8 (internet) powinien byc w vlanie promiscous
I teraz jesli rozumiem chcesz tez miec jakies porty ktore nie moga sie komunikowac z tymi w porcie 5, sa dwie opcje:
- kolejny vlan community (wtedy hosty w ramach
To chyba rozwiązanie do jakichś hoteli co by się klienci nawzajem nie haczyli ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@radek024:
Mamy dwa switche( http://www.tp-link.com.pl/products/details/TL-SG2008.html ), z czego pierwszy na porcie 8 ma internet, porcie 1 - połączenie z drugim switchem, a na porcie numer dwa - PC. Switch drugi ma ma porcie 1 również połączenie ze switchem, na drugim z PC.
Pierwszy etap to konifguracja switchów tak, aby komputery mogły się nazwajem pingować.
Drugi
Na początku piszesz o kompach podłączonych do portów nr 2, net działa, pingują się, ok.
Jak dołożysz vlana do portów nr 5 a nie przerzucisz internetu do tego vlanu to na tych portach internetu nie będziesz miał.
Na koniec piszesz o porcie nr 3 - jak będzie w jeszcze innym vlanie to na pewno się nie będzie komunikował.
1) mozesz zrobic tak ze port 5 piatego switcha