Wpis z mikrobloga

Jak ważna jest siła w walce parterowej? Tzn na ile siła wypracowana na siłowni przekłada sie później na skuteczną walkę w parterze. I jaki rodzaj siły jest najlepszy w parterze? Izometryczny? #silownia #mma #bjj #sportywalki
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BojtaS: Wiem wiem, ale dzisiaj miałem pierwszy trening parteru, i dwóch gości 5-10kg lżejszych ode mnie ze kilkumiesięcznym stażem, i gdy byłem z góry nie mieli za dużo do powiedzenia..Jezeli dopracuje technikę, przy mojej dosyć dużej sie myślę że moge miec sporą przewagę w parterze
  • Odpowiedz
  • 3
@KyloRen: im wyzszy poziom tym mniej wazna, pomoze napewno, ale z kims kto zjadl zeby na macie w bjj liczy sie nijak. Wydolnosc wazniejsza.
  • Odpowiedz
@KyloRen:
Uważam tak jak @maze: technika jest szalenie ważna i godziny spędzone na macie.
Ja od kilku lat raz w miesiącu kładę się na 2 godziny na matę z byłymi bjj, zapaśnikami i judokami.
Przy mojej wadze i sile, często mam fizyczną, surową przewagę, ale zostaje ona zlikwidowana z szybkością proporcjonalną do stażu sparing partnera.( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wiele się już nauczyłem, zwłaszcza "piskorzowego"
  • Odpowiedz
@KyloRen: technika i sila sa wazne. Nie chodzi o sile na plaskiej czy cos. Bardziej o silny i sprawny core, do mostkowania itp. Osobiscie jestem dosc dobrze rozwiniety pod wzgledem tej sily i kontrola parteru przy wadz 78kg z partnerem wazacym 85-90kg nie jest problemem. Dodam ze zawsze mialem dryk do parteru, ale techniki jeszcze brakuje. W parterze trzeba myslec ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@KyloRen: Turlasz się w gi czy no-gi? W pierwszym przypadku dodatkowo może sprzyjać Ci siła i wytrzymałość chwytu (oczywiście przy kulaniu się bez szmat też jest ważna).

Druga sprawa to ile trwa sparring? Dla początkujących często daje się krótkie, nawet minutowe "potyczki", a przy dłuższych jednak mocno działa to co było wspomniane - mięśnie potrzebują tlenu.
  • Odpowiedz
@Username: Trenuje MMA, trener jest byłym zawodnikiem BJJ i duży nacisk kładzie właśnie na parter. Trenujemy w rękawicach do MMA i rashguardach albo zwykłych koszulkach. Sparing na końcu nauki techniki trwał 2min, miałem siły na więcej chociaż nie powiem, dosyć wyczerpujące to było ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bojkar2: No oni startują w ALMMA-ch, i wydaje mi się że naprawdę mieli ze mną ciężko
@pussi_magnet: No wydaje mi się że taką właśnie siłę mam, jak już się dobrze ustawie to gościu mnie nie może ruszyć, wiadomo że narazie sam nie wiem jak poddawać ale jak to dojdzie, czyli technika to przy mojej sile powinno być dobrze
  • Odpowiedz