Mirki z #webdev #firma - mam na swoich zasobach (hosting #homepl + certyfikat SSL) stronę dla klienta, którą zarządzam i utrzymuję - mam umowę, wystawiam mu miesięczne fakturki za administrację i od czasu do czasu za jakieś modyfikacje. I tak to się kręci od kilku lat.
Dzisiaj przy okazji negocjacji podwyżki i przeglądaniu zapisów tej umowy padł temat co w momencie jak np. kopnę w przysłowiowy kalendarz (chociaż wolałbym wersję, że wygram w totka i będę miał to w życi) - generalnie co jak nie będę miał woli lub możliwości zajmowania się tym dalej (jednoosobowa działalność here) . W naszej umowie odnosi się do tego jeden zapis:
Zakończenie umowy następuje od momentu przeniesienia serwisu www na wskazane zasoby Zamawiającego umożliwiające zakończenie lub dalsze korzystanie bez zmian w prawach autorskich.
Chciałem to jakoś uporządkować, nie wiem - może złożyć jakąś dyspozycję w home.pl, że jak kaputnę, to żeby dokonali automagicznej cesji całej usługi na daną firmę? Da się tak? Jakieś tipsy?
@Jefrey: umrzesz, to Cię nie będzie. Firma kaput razem z Tobą. A klient dostęp do źródeł i wszystkiego chyba powinien mieć prawda? Więc szuka sobie kogoś żywego i tyle :P
@Jefrey: zapisz mu to w testamencie. W ogóle jaki temat... jak spisujesz umowę na wykonanie strony np to też robisz wzmiankę, że jak umrzesz to jej nie wykonasz? Albo zrób sobie skrypt który na koniec miesiąca wysyła email do klienta z danymi do strony jeśli go nie powstrzymasz - coś na zasadzie format c:\ żeby nie zasypiać rano xd
@Domons: @npsr: @kuskoman: no tak. Klient nie ma dostępu do źródeł. Wcześniej za bardzo tym się nie przyjmowali, bo system był mały i w powijakach, ale teraz mocno się rozrósł i trochę zaczęli trząść po gaciach - wcześniej dział IT nie chciał brać tego na swoje zasoby, stąd pomysł, że wezmę to na siebie, a ich będę odpowiednio obciążał. I dzisiaj wynegocjowałem podwyżkę miesięcznej opłaty, ale
@Jefrey: mogę się mylić, ale jeśli nie jesteś 50+ lat , to klient bardziej boi się o sytuację gdy po prostu zrezygnujesz/olejesz jego stronę , tylko chciał Ci to ładnie zakomunikować. Dodaj zapis, że w przypadku rozwiązania umowy niezależnie od przyczyny prawa do wykonanych skryptów przechodzą na nich + zobowiązujesz się do przeniesienia i wdrożenia skryptów na ich serwer za kwotę x zł. I tyle.
Myślę, żeby hasła dostępowe zakopać u siebie na podwórku, a im podać kupon totolotka ze współrzędnymi ( ͡°͜ʖ͡°)
@Jefrey: xd no to może ten skrypt co dopisałem do posta wyżej nie byłby taki głupi, tylko musiałbyś o tym pamiętać że dopóki żyjesz to anulować tą wysyłkę :D
@Domons: Z testamentem to nie jest wcale najgorszy pomysł :) Mieliśmy już takie przypadki, gdy ktoś przypisał komuś stronę, hosting i domeny (takie czasy...), cesję wykonaliśmy po uzyskaniu odpowiednich dokumentów. Oczywiście procedura sama w sobie jest trochę dłuższa niż zwykła cesja, ale jesteśmy ludźmi i wiemy, że takie coś po prostu może się przydarzyć.
Dzisiaj przy okazji negocjacji podwyżki i przeglądaniu zapisów tej umowy padł temat co w momencie jak np. kopnę w przysłowiowy kalendarz (chociaż wolałbym wersję, że wygram w totka i będę miał to w życi) - generalnie co jak nie będę miał woli lub możliwości zajmowania się tym dalej (jednoosobowa działalność here) . W naszej umowie odnosi się do tego jeden zapis:
Chciałem to jakoś uporządkować, nie wiem - może złożyć jakąś dyspozycję w home.pl, że jak kaputnę, to żeby dokonali automagicznej cesji całej usługi na daną firmę? Da się tak? Jakieś tipsy?
źródło: comment_wMEJ8Y3Sk3FhPQws3M83COFD6iqfEdGO.jpg
Pobierz@Jefrey: xd no to może ten skrypt co dopisałem do posta wyżej nie byłby taki głupi, tylko musiałbyś o tym pamiętać że dopóki żyjesz to anulować tą wysyłkę :D