Wpis z mikrobloga

Jutro rozmowa o prace na deva dotnetowego. Co warto powtórzyć? Czuję się dobrze z C#, ale nigdy nie pamiętam o niuansach typu kolejność wykonywania się konstruktorów z uwzględnieniem statycznych konstruktorów i inicjalizatorów pól, a o takie rzeczy zwykle byłem pytany na poprzednich.

#csharp #dotnet #programowanie #it #rozmowakwalifikacyjna
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Chill the fuck out.

Większość pytań tego typu to pytania wałki, 80% devów się aż tak nie wzglłebia w język by ogarniać zdarzenia niskopoziomowe wywoływane przez kompilator.

Na moim teście na .Net Deva też się zdarzały tego typu pytania, duża część jest tak czysto banalna że jeśli napisałeś cokolwiek poza kalkulatorem w c# to znałeś. Były też kwiatki tego co ty napisałeś albo pytania z pierdyliardem operatorów i "który nie jest prawidłowy",
  • Odpowiedz
@lavsprat: na jakiej podstawie stwierdzasz ze mocno zwiazany z algorytmika ? idziesz na rozmowe do microsoftu albo googla ? ( kazdy program jest zwiazany z algorytmika )

Jak na juniora to no worries :)

( czesc listy z ktorej sie dawno temu uczylem na mida )
.Net
  • Odpowiedz
@lavsprat: ??? Tylko klepać kod? To czego jeszcze oczekiwali, żeby umieli robić włoskie espresso, czy żeby się bardziej kitrali przy kopiowaniu kodu ze stacka? XD Kierwa, czo te polskie korpo czasem, to ja nawet nie
  • Odpowiedz
@sharaquss: myślenie jak napisać ten kod lepiej jest pożądane w lepszy firmach ;-) bo można zrobić szybko i pogrążyć w utrzymaniu, albo można wolniej, ale mieć łatwiejsze utrzymanie.
  • Odpowiedz
@raffish:

jak wyszło w praniu ich nacisk na algorytmy we wspomnianej rozmowie?

Nie, standardowa rozmowa na junior deva. Z algorytmów to miałem napisać na kartce znajdowanie n-tego elementu w nieposortowanej tablicy w czasie średnim liniowym i jeszcze
  • Odpowiedz