Wpis z mikrobloga

@RomeYY: no jasne, że warto ;) warzyłbym więcej i chętnie bym nawet celował ze stylami pod konkursy, ale kurczę ciężko co drugą sobotę spędzać przy garze :/
@Craft_Chief:
pils na górnej fermentacji to ciekawa koncepcja. Generalnie, nikt nie sprawdza receptur ani tym bardziej użytych drożdży, liczą wytyczne do stylu, nie jest istotne w jaki sposób otrzymałeś efekt. Aczkolwiek US05, choć są dosć neutralne w smaku, to może być ciężko by uzyskać odpowiednie wrażenia smakowe. Na górniakach udało mi się kilka razy zrobić bardzo czyste smakowo piwa, ale to było na innych drożdżach i fermentowałem w niskich temperaturach (koło
@BrowarPERUN: Nie mam niestety porównania jak powinien smakować dobry pils ale mniej więcej sobie tak go wyobrażam jak mój. Też ze mnie taki sobie sensoryk i dla mnie może być to czyste w profilu a dla sędziego już nie.