Aktywne Wpisy

StaryWedrowiec +126
Ehhh... 44 lata na karku i nie jest źle: Niedziela, siódma rano - przeglądam neta, a w tle odpalony Battlefield 2042, na biurku piwko, na balkonie czeka blancik, zero dzieci, zero stałej partnerki, sypiam nawet po 12 godzin i ogólnie nikt mnie nie #!$%@? - żyć, nie umierać. ( ͡º ͜ʖ͡º)
#takaprawda #heheszki #humorobrazkowy #rodzice #rodzina #dzieci
#takaprawda #heheszki #humorobrazkowy #rodzice #rodzina #dzieci

kantek007 +249
UWAGA TO NIE JEST ZWYKŁY KEBAB

Mam takie pytanie. Uczę się powoli php/mysql tworząc prosty skrypt typera dla znajomych i tu mam pewien problem. Linie z którymi mam problem zaznaczyłem.
Jak dać dane w zaznaczonych polach? jako INT, które pobierze id z teamname/teamguest? W panelu admina będzie wybór drużyn, które wcześniej dodałem, czy jak to zrobić?
Drugie pytanie o mteam_date - to będzie rozpoczęcie spotkania. Dać to jako DATETIME? Skrypt będzie zamykał powiedzmy możliwość typowania na minute przed rozpoczęciem spotkania.
Sorka trochę wypiłem dziś i nie wiem czy rozumiecie :D
#webdev #php #mysql
mteam_home,mteam_guestINT(4) tak samo jak dlaidw tabeliteams. Datę najlepiej trzymać w formie uniksowego timestampu INT(10) UNSIGNED. Z resztą jak kto woli.Co do dat to nie ma sensu rezygnować z obsługi ich przez bazę danych, więc nie jako INT a jako DATETIME.
Dodatkowo w drugiej tabeli zapomniałeś o zdefiniowaniu klucza głównego i kluczy obcych do tabeli drużyn.
@MJToshi: nie jest konieczne ale mocno zalecane. Jeśli pominiesz klucz główny to InnoDB (domyślny dla MySQL od dłuższego czasu) i tak utworzy sobie taki klucz ale nie będziesz miał do niego dostępu. http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/innodb-index-types.html
A co do kluczy obcych to nie definiując ich uniemożliwiasz bazie danych pilnowanie spójności danych (a tak naprawdę to jedna z głównych zalet baz relacyjnych) i sobie łatwe łączenie danych z wielu