Aktywne Wpisy
SmugglerFan +37
Ynfluencer +81
Jak mnie denerwuje kawiorowa lewica z dużych miast, która zarabia około 15 k miesięcznie, nigdy nie przeżyła żadnego stresu, problemów i wydaje na knajpy wegańskie, sushi i wycieczki, problemy finansowe ich nie dotyczą od dziecka chodzili na kilka lekcji dodatkowych ze wszystkiego i są odklejeni totalnie. Według nich każdy tak żyje i zawsze na wszystko starczy kasy. Nie mają żadnych problemów poza karierą w korpo i czy zdejmą im pracę zdalną, więc
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
[tekst jest mojego autorstwa, zezwalam na jego dystrybucję - ale z oznaczeniem, że autorem jest kryptopomocnik :) ]
Poradnik inwestycyjny cz. 1 (psychologia, analiza – podstawy podstaw)
Czyli nie musisz być snobem w garniaku, żeby pomnażać szybko i sprawnie pieniądze.
Aby dobrze to robić – pomnażać pieniądze w miejscu takim jak giełda, czyli miejscu gdzie wymieniamy towary jedne za drugie w przypadku gdzie cena szybko się zmienia - potrzebna jest przede wszystkim wiedza z zakresu:
psychologii jednostki,
psychologii tłumu
podstawowa wiedza z zakresu odczytywania wykresów i ROZUMIENIA ICH
a także podstawowa wiedza czym jest analiza techniczna wykresów
Może i brzmi groźnie, ale nie stresuj się - bardzo dużo zagadnień z psychologii znasz z życia codziennego, jednak nie jesteś świadom tego, że zagadnienia te występują w giełdzie - strach, ekscytacja, spokój, przerażenie, niepokój itp.
Albo kiedy wszyscy uciekają to też masz ochotę uciekać, kiedy grupa ludzi patrzy w jeden punkt na horyzoncie śmiejąc się i ciesząc też masz ochotę tam spojrzeć, kiedy ktoś z wielkim autorytetem zapewnia Ci bezpieczeństwo to masz ochotę za nim iść.
Są to podstawowe prawa, np. prawo autorytetu, prawo owczego pędu. Zgłębiając informacje na własną rękę szybko zrozumiesz o co mi chodzi – ja daję Ci tylko podstawy do otwarcia szerzej oczu.
Analiza techniczna to w skrócie linijka + rysowanie prostych - nigdy nie byłem wyznawcą rysowania na wykresie tylu rzeczy, żeby potem sam się zastanawiać o co mi chodzi. Zazwyczaj oznaczam tylko punkty wsparcia, oporu i trójkąty – tego wszystkiego dowiesz się z książki, którą podaję niżej. Śmiało możesz pominąć dziwnie brzmiące angielskie skróty nazw kolejnych modułów analizy technicznej, skup się bardziej na podstawach takich jak wolumen, MACD.
Podstawowa lektura, która obowiązuje to - na dobry początek.
"Zawód Inwestor" - Aleksander Elder.
"Psychologia społeczna" - Le Bon
Polecam osobiście takie książki przerabiać w formie fizycznej dokładnie wczytując się w tekst i podkreślając co ważniejsze.
To są podstawy, do zobaczenia w części drugiej.