Wpis z mikrobloga

Mam sobie VPS na #linux gdzie stoją #docker
jeden z nich ma być ogólnie serwerem #git
jeden jest http/proxy (ogarnia subdomeny)
no a reszta ma być serwerami WWW na jakieś małe stronki ( #webdev)
jak sprytnie do tematu podejść by był porządek i ogar przy devowaniu?
Jestem zrozumiały? Jakie błędy moge popełnić? czego się wystrzegać?
#sysadmin #programowanie #pytanie
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wytrzzeszcz: dodam ze to moje pierwsze podejście intoGit i drugie niezdarne do docker
i miło jak by ktoś wiedział jak wygodnie móc powiedzieć:
"No elo to będzie nowy projekt webowy, chce mieć baze _nazwa_bazy_np_mysql_ i _nazwa_servera_www_ całość w subdomenie _jakaś_moja_sub_domenka_ " i mi rozstawi serwery i przygotuje gita
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: Nie korzystaj z Dockera. Najlepiej gdybyś sobie skonfigurował stack na kontenerze LXC i utworzył w oparciu o niego obraz.

I teraz tak:
- W kontenerze konfigurujesz LAMPa czy czo tam masz i puszczasz na wyjściu port np. 80.
- Na maszynie matce stawiasz haproxy albo nginx jako reserve proxy. Czyli: do matki wchodzi żądanie "chcę zobaczyć stronę śmiesznekotki.pl", haproxy transparentnie przekierowuje żądanie do odpowiedniej maszyny.
- W osobnym kontenerze konfigurujesz
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: Docker jest fajny, jeżeli chcesz automatycznie deployować aplikacje albo móc je łatwo horyzontalnie skalować. Nie nadają się do użytku jako zwykły VPS.
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: Z założenia masz właśnie nie "gmerać" w kontenerze z poziomu matki. Jeżeli na prawdę zachodzi taka konieczność, możesz przesłać plik przez scp albo rsync.
  • Odpowiedz