Będę niedługo szukał pierwszego moto. Aktualnie jestem w trakcie kursu na A. Chyba sensowna jest rada, żeby na pierwsze moto kupić coś "taniego", czego nie bedzie szkoda w razie jakiegoś przewrócenia moto itd.
Co z tych dwóch moto według was byłoby lepszym wyborem na pierwszy?
Z jednej strony ludzie mówią o tym, jakie to CBF nie są nudne, ale trochę tego nie czaję. Hornet wygląda lepiej, ale obie mi się podobają w tym kolorze.
Czy może macie inne propozyje powiedzmy do tych 10/12k na pierwsze moto? Czy może warto dołożyć i kupić coś nowszego, kilkuletniego np. jakieś Benelli Leoncino 500?
Mi najbardziej podbają się bardziej klasyczne lub scramblerowate moto. Docelowo chicałbym pewnie jakiegoś Royal Enfielda Interceptora lub coś takiego, ale to jak pojeżdżę sezon, dwa lub trzy.
@DywanTv: Dla ciebie nic nudne nie będzie. Dopiero zaczynasz. Dwa sezony to będziesz rozkminiał co się z czym je. Jedna rada. bierz nowszy. Jest dużo większa szansa że nie będzie tragicznym ulepem do którego mechanik nawet nie będzie chciał zajrzeć. Mam znajomego mechanika. I czym starsze motocykle do niego trafiają tym procentowo jest taka padaczka że strach na takie coś wsiadać.
podałeś spoko wybory na pierwsze moto, mam na myśli modele jako takie nie te konkretne egzemplarze, bo opis 'sicgacz-sportowy-niski-przebieg' wskazuje nie tyle co handlarza to jeszcze debila
dorzuciłbym jeszcze do rozważań mt07, dobre sv650 też nie jest złe :)
@DywanTv: sprawdź kawasaki versys 650 pierwsze modele. ludzie uważają że są paskudne ale ja bede w ten temat szedł po prawku, zwlaszcza, ze jestem wysoki a one są wysokie
@DywanTv: bierz coś z ABS (oby sprawnym) to baaardzo ułatwia no i coś na wtrysku by nie bawić sie z regulacją gażników co wiosnę. Moc? one i tak dają frajdę :)
@januszkasprzykowski: Mi niestety się nie podoba. N---d/klasyczny/scrambler, takie mi się podobają. Marzenie to jakiś Triumph Scrambler, ale mówię to jedynie pod względem wyglądu, bo co do prowadzenia itd, to jeszcze nie wiem. Przymierzałem się do moto z kanapą na wysokości 84 cm i to taka granica, wyższe siedzisko to dla mnie byłoby już zbyt wysoko.
@januszkasprzykowski: Ogólnie one mi się bardzo poodbają. Problem w tym, że jest mało egzemplarzy używanych. Jestem ugadany z jednym mirkiem tutaj na sprzedaż jego moto, które ma tylko 2 sezony, jeśli będę chętny, ale nie wiem czy nie sprzeda go do czasu aż skończę kurs. Ale ogólnie jest to takie TOP3 u mnie wyborów. Tylko pytanie co z tą "radą", żeby kupić coś "taniego", czego nie szkoda polozyc. Sam nie
@DywanTv: Jako posiadacz gaźnikowca bez ABS radzę wziąć coś na wtrysku i z ABS. Regulacja gaźników to dodatkowy koszt, a nawet jak masz chęci robić samemu, to jest to umiejętność, która przestanie być potrzebna jak kupisz coś nowszego (o ile nie pójdziesz w klasyki). ABS to nie jest nic co magicznie chroni przed wywrotkami, ale na pewno jest to przydatny element zwiększający bezpieczeństwo.
@DywanTv: sprowadzone od handlarzy omijaj chyba, że masz kogoś kto sprawdzi najdrobniejsze szczegóły - ale z doświadczenia to może 2 na 10 będą godne uwagi a wcześniej niepotrzebnie stracisz masę czasu i kasy. Jak wybierzesz konkretny model to polecam zapisać się do jego grupy na FB i tam szukać maszyny. Są ludzie co mają w posiadaniu lata mogą coś fajnego mieć na sprzedaż albo doradzić/rozradzić na pierwsze szlify. Co do
Lepszy nowy chińczyk niż stary Japończyk. Motocykle ponad 25 letnie to raczej bym klasyfikował jako dla koneserów. Na pierwsze moto lepsza 250 niż stara 600ta.
@DywanTv Chińczyk nie ma ASO, tylko importera. Powodzenia w szukaniu części i serwisu, który ci się tym zajmie po gwarancji. Chyba, se sam grzebiesz przy motocyklach. Sam posiadam CBF 600 i jestem bardzo zadowolony. Prosty, niezajebywalny sprzęcior. Mało pali, wygodny w wersji z owiewkami.
#gry #muzyka #nostalgia Ok wrzucajcie soundtracki arcydziela z gier ktore pozostana niesmiertelne. Ja zaczynam heroes 3 zamek stronghold I nuta poprostu przepiekna
Co z tych dwóch moto według was byłoby lepszym wyborem na pierwszy?
Honda CBF 600 z 2008 roku - ABS, wtrysk, zarejestrowana w PL, jakieś 76 KM
https://www.otomoto.pl/motocykle-i-quady/oferta/honda-cbf-honda-cbf-ID6Hblx9.html
Czy Honda Hornet 600 z 1999 roku, bez ABS, na gaźniku, sprowadzony do rejestracji
https://www.olx.pl/d/oferta/honda-cb600f-hornet-rok-1999-scigacz-sportowy-niski-przebieg-CID5-ID14g0MS.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=4
Z jednej strony ludzie mówią o tym, jakie to CBF nie są nudne, ale trochę tego nie czaję. Hornet wygląda lepiej, ale obie mi się podobają w tym kolorze.
Czy może macie inne propozyje powiedzmy do tych 10/12k na pierwsze moto? Czy może warto dołożyć i kupić coś nowszego, kilkuletniego np. jakieś Benelli Leoncino 500?
Mi najbardziej podbają się bardziej klasyczne lub scramblerowate moto. Docelowo chicałbym pewnie jakiegoś Royal Enfielda Interceptora lub coś takiego, ale to jak pojeżdżę sezon, dwa lub trzy.
#motocykle #pytanie
źródło: MDYtMDMuYiU4Fjt3Yg5vMXtOb2ssFmAiMBgoaywHOS06GChreE10d2sWeid4TX8nbhAsdS9HLHdpFSsmYgU_PjwEJDdgGyxpKgEmJygGYCw2GiklYBYvcmlEK2klGj8qPABgdXRMdWlrRH1yYEV-ajMEKmYw
Pobierzpodałeś spoko wybory na pierwsze moto, mam na myśli modele jako takie nie te konkretne egzemplarze, bo opis 'sicgacz-sportowy-niski-przebieg' wskazuje nie tyle co handlarza to jeszcze debila
dorzuciłbym jeszcze do rozważań mt07, dobre sv650 też nie jest złe :)
źródło: 1300
PobierzPrzymierzałem się do moto z kanapą na wysokości 84 cm i to taka granica, wyższe siedzisko to dla mnie byłoby już zbyt wysoko.
źródło: Zrzut ekranu 2025-03-12 131907
Pobierzźródło: temp_file6329956825887638262
PobierzChyba, że coś źle myślę? Tutaj ten niedaleko mnie https://benelli.moto.com.pl/