Wpis z mikrobloga

@andrzej_sk: Jakbyś byl takim saszą 30 lat. I siedział tutaj powiedzmy od 2022 roku, miał stabilną lepiej płatną niż na ukr pracę, wynajmował mieszkanie, miał znajomych itp, ściągnął jakąś część rodziny.; Wracałbyś do kraju zgruzowanego wojną? Zakładając że jesteś zwykłym szarakiem a nie np pożądanym przy odbudowie kraju specjalistą.
  • Odpowiedz
@Satan_Was_a_Babyboomer: a ja sądzę, że będą wracać a żeby było lepiej sądzę, że i Polacy tam będą jechać za robota. Przecież tam na odbudowę kraju będzie taki przelew pieniędzy szedł, że o ja cię p------e. Ci Ukraińcy i Polacy będą zabijać się o przetargi na budowę a urzędnicy będą jak kozioł z rancza kminic jak tu zrobić aby na tym zarobić xD
  • Odpowiedz
Jakbyś byl takim saszą 30 lat. I siedział tutaj powiedzmy od 2022 roku, miał stabilną lepiej płatną niż na ukr pracę, wynajmował mieszkanie, miał znajomych itp, ściągnął jakąś część rodziny.; Wracałbyś do kraju zgruzowanego wojną? Zakładając że jesteś zwykłym szarakiem a nie np pożądanym przy odbudowie kraju specjalistą.

@Tagliacozzo: ja z częścią rozmawiałem i mówili mi tak. Po co mają pracować w Polsce za średnią krajową gdy na Ukrainie mają
  • Odpowiedz
@Tagliacozzo Zwykły szarak z Ukrainy to pracuje na magazynie przez Agencje na umowę śmieciową. A po robocie wraca do pokoju, który wynajmuje na spółę z Siergiejem i Dimą. Tak, wracałbym. Albo lepiej - wyjechał na zachód.
  • Odpowiedz
@Tagliacozzo: Mi Saszka właśnie taki lvl 30 mówił na Uberze że nie wyobrażał sobie że będzie układał życie w innym kraju. Szukają z kobietą pracy w zawodzie, mają dwójkę dzieci i się im nie myśli żeby wracać tam gdzie małpa z Kremla i tak będzie chciała wjechać za kilka lat.
  • Odpowiedz
@Tagliacozzo: Emigracja z 2014r. pięknie zaadoptowana, część nawet ma obywatelstwo ale to głównie ludzie którzy przyjechali tu z własnej woli i trafili na ten pociąg rozpędzony. Emigracja 2022r. to ludzie, którzy nie chcieli się przenosić, często nie mogą się odnaleźć i starsza emigacja ukraińska ta z przed 11lat ma z nimi nawet problem. No i znakomita część pojechała dalej na zachód bo sory, ale Załęski straszy, że będzie naloty robił
  • Odpowiedz
@fornson23: ale Ukraina nie jest zgrupowana o czym ty mówisz, wojna toczy się na wschodnich terenach Ukrainy, tam faktycznie potrafią zgruzować całe miasta, ale w Kijowie toczy się normalne regularne życie
  • Odpowiedz
@Kreation: no proszę Cię, na wiele miast na Ukrainie są przeprowadzane ataki pociskami powietrznymi. Szczególnie w ostatnim tygodniu jak Trump zakazał informacji wywiadowczych. Lwów co jakiś czas dostaje po dupie. Ta słynna rakieta co jebła w Przewodowie czy koło Bydgoszczy to też miała walnąć w Awdijewkę czy na zachodzie Ukrainy?
  • Odpowiedz