Wpis z mikrobloga

Na Corellego zwrócilem uwagę dopiero ze dwa lata temu. Wcześniej był to twórca dla mnie niemal zupełnie nieznany - tzn. znałem nazwisko, ważne utwory, cechy stylu, ale żadnej muzyki ( ͡° ͜ʖ ͡°) Na szczęście sytuacja się zmieniła.
Dodaję dziś pierwszy z najsławniejszego cyklu utworów Corellego, czyli 12 Concerti grossi op. 6. W końcu XVII wieku utwory te były znane i uwielbiane w całej Europie. Wykonanie dokonane pod kierunkiem i z udziałem Amandine Beyer - całkiem niezłej skrzypaczki francuskiej (nagrała też m.in. bardzo udaną wersję Czterech pór roku Vivaldiego).
#bojowkawloskiegobaroku #muzykaklasyczna
abc1112 - Na Corellego zwrócilem uwagę dopiero ze dwa lata temu. Wcześniej był to twó...
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@abc1112: corelli jest fantastyczny. Wlosi w ogole mieli wysmienity zestaw kompozytorow w Baroku.
Nie doc, ze mieli Corelliego, to jeszcze urodzil im sie Marcello, Locatelli, Tartini, Monteverdi, Frescobaldi i oczywiscie Scarlatti i to nie jeden :)
Obrodzilo u nich wtedy w genialnych kompozytorow, trzeba przyznac.
Co prawda generalnie wole styl austriacki i niemiecki ze wzgledu na czystosc formy, ale wloski barok plasuje sie zaraz na drugiej pozycji, tuz przed francuskimi
  • Odpowiedz