Wpis z mikrobloga

@gumilii: Na obiad będzie mięso!

Proszę :)

1) 2 jajka, łyżka mleka, szczypta cukru i soli. Oddzielić białka od żółtek, białka roztrzepać porządnie widelcem, żeby były lekko puchate, dodać roztrzepane żółtka i przyprawy - wymieszać razem.
2) Dowolną ilość świeżego szpinaku lekko podsmażyć na oliwie czosnkowej (może być zwykła), tak, żeby trochę odparowała z nich woda i "zwiędły", ale zachowały kształt liści.
3) Cukinię zetrzeć (ja zrobiłam tzw wstążki), posolić i
@szarley: Taka, że jeśli najpierw ubije się białko i doda do niego żółtko, to będzie puszysty :)
Jeśli robię omlet składany (jak wyżej), to białko roztrzepuję widelcem, bo chcę lekko puszysty, a jeśli robię omlet okrągły (nieskładany), wtedy ubijam na sztywną pianę mikserem - wychodzi bardzo puszysty i grubszy niż normalnie :)