Wpis z mikrobloga

@Juppi_: schabowe z ziemniakami i kapustą, barszcz jest pyszny ale np u mnie z powodu krwistego koloru do gęby wziąć nie chcieli, bigos i placki ziemniaczane, surówki, przy najmniej u mnie ( CH) zawsze robią furorę bo oni warzywa luzem wpieprzają
@Juppi_:

Barszcz taki ukraiński czy czysty (jak na wigilię?) To się tylko miksuje buraki w rosole, tak?

Barszcz czerwony, jest sporo przepisów na necie, idea jest taka, że gotujesz pokrojone buraki na bulionie + przyprawy :) Naprawdę mega prosty, można dodać ziemniaki do środka, makaron, największy wypas to uszka (takie pierogi z grzybami). Wszystko do wygrzebania w necie, moi znajomi z Niemiec to bardzo lubią.
@Juppi_: Ja zawsze robię tak, że wrzucam kiszoną kapustę do garnka, lekko szatkuję, dolewam odrobinę kwasu, potem zalewam wodą, tak, żeby ją przykryło. Następnie wstawiam na gaz i gotuję na małym ogniu, dodaję ziele angielskie i liść laurowy (kilka sztuk). Fajnie jest dodać kilka suszonych grzybów do smaku. Kapusta najbardziej lubi się z tłuszczem, więc dodaję boczek i cebulę pokrojoną w kostkę - oba produkty smażęna smalcu i wlewam do garnka