Wpis z mikrobloga

@mer: No cóż jeśli chodzi o frameworki w JS to akurat mało jest "pełnych" frameworków takich jak np #laravel czy #symfony.

W node.js zasadniczo frameworki są bardzo szczupłe i zwykle robią tylko jedną rzecz a wszelkie funkcje poboczne są w postaci dodatkowych modułów.

Z frameworków typu "slim" to polecę Express lub Koa. Natomiast pełne frameworki to już jakiś inny mirek musi polecić bo ja nie
  • Odpowiedz
@mer: nie idzi w "ciezkie" frameworki do nodejs. Srodowisko jest idealne do stosowania mini llibtoolow wiec pisanie frameworkow mija sie z celem. Zwykle wystarczy sciagnac liba i zmienic mu pliczek konfiguracyjny i juz mozesz uzywac go jako port komunikacyjny.
  • Odpowiedz
@karer: @larvaexotech: Inaczej, co potrzebuję:
Chcę w czasie rzeczywistym modyfikować bazę(Drag & drop w widoku), oraz z Ethernetu pobierać dane(Własne urządzenie, protokół) i na podstawie tego modyfikować widok.
W czym dotychczas pisałem: PHP(Symfony), i jedną aplikację w Cordovie z Angularem.
Kompletnie nie wiem jakie dobrać narzędzia do tego projektu.
Szukam:ORM,Warstwa widoku,Real time web(Socket.io i Websockety).
Może teraz doradzicie jakie narzędzia do poszczególnych zadań? Zależy mi na w miarę
  • Odpowiedz
@mer: do http: 'express' , do bazy danych 'sequelize' lub 'promised-mongo', warstwe widoku zrób po stronie klienta w react, angular, vue, knockout, ember czy czymkolwiek (osobiście polecam vue)
  • Odpowiedz
@mer: zależy do czego. Rozumiem, ze chodzi Ci o backend.
Express oczywiście, ale to składnik prawie każdego frameworka, pytanie czy potrzebujesz czegoś więcej. Sails.js świetnie nadaje się do klepania API. Tylko przypadkiem nie mieszaj frontendu z backendem, co sails niestety robi. W-------l front z niego i będzie git ;)
  • Odpowiedz
@npsr: I front, i backend, a w sumie przede wszystkim front, bo nigdy go nie robiłem Reactami i innymi czarami. A potrzebuję szybko i wygodnie osiągnąć efekt.
  • Odpowiedz