Wpis z mikrobloga

Mirasy co czytajo #ksiazki

Poszukiwany:

- cykl powieści

- najlepiej, żeby bohater | bohaterowie byli Ci sami w kolejnych częściach :-)

- czas akcji jak najbardziej współczesny.Próbowałem czytać "Swiat dysku", Tolkieny i inne fantasy, ale to nie dla mnie. Więc jakiekolwiek serie z nawet najmniejszymi elementami fantasy niestety odpadają (dobra, Hari Pota kiedyś przeczytałem ( ͡° ͜ʖ ͡°))

- do tej pory czytałem głownie ciężkie i mroczne kryminały Nesbo, Mankella, Becketta, Chandlera i innych podobnych, ale trochę mnie już zmęczyły i chciałbym trochę od nich odpocząć i wrócić za jakiś czas, więc byłoby fajnie, gdyby nie było to coś mega mrocznego. Może być w tle jakieś tam morderstwo, ale nie jakieś takie konkretne ( ͡° ʖ̯ ͡°). Zależy mi na czymś lekkim do poczytania.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc. :-)
  • 19
@mezon: Nesbo już cały przeczytany :)

@RocketQueen: Właśnie! Coben, przeczytałem jakiś czas temu "Bez skrupułów" i miałem się brać za resztę, ale jakoś mi wypadło z głowy. Ale słyszałem od znajomej, że kolejne części pisane są na jedno kopyto i są bardzo podobne. Prawda to? :> Szacki też już przeczytany. :)

@rdza: Anie czytałem w szkole ( ͡° ʖ̯ ͡°) Krajewskiego bodajże pierwszą powieść przeczytałem
@PrawyKuba:

jak masz ochotę na coś polskiego to ja mogę polecić Mariusza Zielke. Sam zjadłem ze smakiem: "Wyrok", "Formacja trójkąta" oraz "Sędzia".
Fajna też jest Lena Najdecka i jej "Rodzina Wenclów"

Tyle ode mnie. Jak się nie przyda to trudno, jak skorzystasz to smacznego ;)
Rzuć okiem na książki Remigiusza Mroza - specjalizuje się ostatnio w kryminalnych trylogiach, których najważniejsza cecha jest to, ze sa bardzo lekkie do czytania.
@PrawyKuba: jeśli intersują cię technothrillery (w dużym uproszczeniu:grupa antyterrorystyczna, trochę polityki)Tom Clancy Cykl z Jackiem Ryanem
Polowanie na Czerwony Październik (The Hunt for Red October, 1984)
Patrioci, Czas patriotów (Patriot Games, 1987)
Kardynał z Kremla (Cardinal of the Kremlin, 1988)
Stan zagrożenia (Clear and Present Danger, 1989)
Suma wszystkich strachów (The Sum of All Fears, 1991)
Bez skrupułów (Without Remorse, 1993)
Dług honorowy (Debt of Honor, 1994)
Dekret (Executive Orders, 1996)
@PrawyKuba: Jak coś lekkiego to seria kryminałów/thrillerów Nelsona Demille'a z Johnem Coreyem w roli głównej. Jak spodoba Ci się specyficzne poczucie humoru głównego bohatera, to wsiąkniesz na długie godziny.