Wpis z mikrobloga

@Faszozysz: Statystyki mówią co innego. Przeciętnie ilość publikowanych opracowań naukowych między elitarnymi uczelniami a słabymi uczelniami jest podobna. Okazuje się tylko niewielka ilość najlepszych studentów w każdej uczelni udziela się intensywniej w badaniach i pracach naukowych. Wynika z tego że lepiej jest być najlepszym w średniej uczelni, niż średnim w najlepszej uczelni.
  • Odpowiedz
@Wojado: To jestem ciekaw gdzie tak jest, bo z mojej wiedzy, doświadczeń i z tego co mówią mi znajomi to wygląda to źle, i to bardzo. Tablice nowe niby są, ale używane tak jak zwykłe bo nikomu się nie chce używać ich inaczej.
  • Odpowiedz
To jak z dobrymi liceami w Polsce- dzietniejsze elitarne LO nie potrzebuje w ogole nauczyciela - jestem pewien, że uczniowe spokojnie sami mogliby się przygotować do matury, przerabiając podręczniki, repetytoria, oglądali yt, przerabiali material na Khan Academcy, tłumacząc trudniejsze zagadnienia kolegom itp.

@Faszozysz: Przez wszystkie lata w szkole nauczyłem się jednego: równie dobrze zamiast nich moglibyśmy dostać kartki z notatkami, nauczyciele są absolutnie zbędni.
  • Odpowiedz
A my tak się śmiejemy z Amerykanów, że nie wiedzą gdzie leży Polska na mapie.

@toffik21: my dla odmiany powszechnie wiemy, gdzie leżą trzeciorzędne dla nas kraje ( ͡° ͜ʖ ͡°) to wcale nie jest objaw #polandstronk
  • Odpowiedz
Polska szkoła wcale nie jest taka zła, a w USA dobra. Wszystko rozbija się o pieniądze i historię. Kiedy USA miała ostatnią wojnę na swoim terytorium? Kiedy musieli odbudowywać kraj? Kiedy wyszli spod okupacji ZSRR? Kiedy USA się bogaciła, Polska walczyła, a potem musiała się odbudowywać.

Co z tego, że polskie dzieci wychodzą mądre ze szkoły, skoro nie ma pieniędzy na poważne studia z zapleczem naukowym, nie ma pieniędzy na badania, itd.
  • Odpowiedz
Warto dodać, że nie ściągają też z tego powodu, że u nich z reguły po zakończeniu studiów są publicznie pokazywane listy rankingowe uczniów.
  • Odpowiedz
w-------a olbrzymie klasy po 30 osob

no litosci, przeciez w takiej klasie sie myslec nie da

@Sachees: I nie wietrzenie, bo od smrodu nikt nie umarł, a od zimna...

W Polsce jest ogromna tolerancja dla ściągania. Nikt nie wyciąga konsekwencji, nawet na
  • Odpowiedz