Wpis z mikrobloga

@EddyPL: w tym właśnie szkopuł, że może będzie fajnie i legalnie, a może ci, którzy zostaną, ukręcą na siebie niesamowitego bata.
@majFriend: nie byłem, ale miałem tam swoich ludzi :P generalnie, wszystko jest szyte grubymi nićmi, masa niepewności, a także widmo problemów ze skarbówką i ITD (jeśli nie z prokuratorem).
@mmk91: tyle tylko, że te uberowe faktury będą wystawiane na obniżoną stawkę vat (8%), co automatycznie kwalifikuje nasze usługi to grupy transportu pasażerskiego drogowego, a tutaj... tak, zgadliście, trzeba mieć licencję.

@majFriend: ja niestety nie mam czasu na czekanie, dlatego najprawdopodobniej idę na taxi.

a co do kursów, to zobaczycie co się będzie działo po 19.02: dojazdy 8-kilometrowe, by zrobić kurs za 9,70 brutto do sklepu po fajki. juz teraz
@LiberalnyLibertarianin: zawsze można też zrobić licencje, kosztuje chyba 700 zł z tego co się orientowałem więc też nie jest tak źle. też pewnie próbowałbym z taxi jednak nie czuję że znam większość tych mniejszych ulic w trójmieście na pamięć dlatego nie miałbym szans na to.
z jednej strony nie będzie mnożnika ale z drugiej jak odpadnie 3/4 kierowców to będzie więcej zleceń dla pojedynczego kierowcy niż jest teraz
@LiberalnyLibertarianin: @majFriend: @mmk91: Pod względem podatkowym będzie dobrze, jak będziecie się rozliczać, gorzej, że rejestrujcie jawną działalność na usługi transportowe jeśli nie macie licencji jeszcze zrobionej.

!Ustawa o transporcie drogowym
!ZAŁĄCZNIK Nr 3
! Lp.: 1.1.
!Wyszczególnienie naruszeń: Wykonywanie transportu drogowego bez wymaganego zezwolenia na wykonywanie zawodu przewoźnika drogowego lub bez wymaganej licencji

@TheMan: Pokaż mi w Polsce chodź jedna osobę którą dostała karę... to jest mit opowiadany przez taksówkarzy było 5 spraw 2 już oddalone - 3 kolejne też będą. Nawet jeżeli zdarzyło by się że ktoś by dostał (w co wątpie) dam sobię rekę odciąć że Uber by to zapłacił. Gdyby któryś z kierowców dostał karę - to by zaraz rozeszło się po sieci - i Ubera by w Polsce nie było.
@TheMan: 1,5 roku działalności Ubera i nikt nie dostał myślisz że nasz kochana Policja i ITD by się nie połasili gdyby mogli? łapali by jak łupi a Uber by już nie istniał. To jest przewóz okazjonalny nie podchodzi pod licencję.
@TheMan: mylisz dwa pojęcia ja w tym wypadku nie szukam ludzi do pracy ja pozwalam im podpiąć się pod moją działalność Ci którzy wcześniej jeździli z Uberem po zmianach nie mają możliwości bez DG to im ją daje... z jakiej racji mam brać na klatę jego winy? Jak mi #!$%@? pojedzie pod moją spółką to też mam świecić oczami? Za pracownika świece za innych na których nie mam wpływu nie mam
@adam-jablonka: ale ja mam DG od dawna :) Po prostu we Wrocławiu jest strasznie słabo z kursami i muszę zwolnić chłopaka, który dla mnie jeździ, a dla mnie to tylko dodatkową kasa, więc nie wiem jak długo będę się w to bawił