Wpis z mikrobloga

Naprawdę to skąd pochodzą makro ma takie znaczenie? Załóżmy, że zjem pół kg kurczaka z ryżem i trochę nabiału plus do tego całą czekoladę tak że przekraczam dzienną dawkę o 500 kcal. Czym różni się to niż gdybym zamiast czekolady zjadł owoce? Wolniejszy przyrost mięśni? Mniej energii? Więcej tłuszczu niż mięśnia mi przybędzie? Już kiedyś pytałem, ale dalej nie wiem;/

#dietetyka #mikrokoksy #silownia #dieta
  • 26
@Herm1t: W sumie się nie różni, z jednej z strony masz kiepskiej jakości tłuszcze i cukry proste, z drugiej strony fruktozę, też cukier prosty. Oba rozwiązania kiepskie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Herm1t: ma wpływ na skład ciała. W czekoladzie jest sam cukier i prawie wcale witamin i składników mineralnych (może poza magnezem, jeszcze zależy od jakości czekolady). W owocach jest dużo witamin i składników mineralnych, które maja zbawienny wpływ na nasze ciało. Jednak z nimi tez nie należy szaleć, bo tez maja cukru proste. Poza tym mięśni nie zbudujesz ani na owocach, ani na czekoladzie, do tego potrzeba pełnowartościowego białka, czyli mięcho
@Herm1t: cukier z owoców to fruktoza, a z czekolada to cukier prosty. troche witamin i innych dupereli, jakieś tam skoki insuliny ale ja to się nie znam
Czym różni się to niż gdybym zamiast czekolady zjadł owoce?

@Herm1t: rózni się też trawieniem - np. owoce maja zdecydowanie więcej blonnika przez co trawia się wolniej.
@Herm1t: Na wzrost mięśni ma wpływ bezpośrednio: uwarunkowanie genetyczne, intensywność oddziaływań stresogenów, intensywność ćwiczeń fizycznych i czas przeznaczony na regenerację tkanki.

Zwróciłbym tutaj uwagę na stresogeny. Organizm, który przez stres musi większą cześć energii i środków przeznaczyć na usuwanie skutków mutacji, uszkodzeń komórkowych itd nie będzie tak skutecznie regenerował tkanki mięśniowej.
chyba szybciej?

@Herm1t: nie, wolniej. Dlatego np. nie poleca sie jesc owocow wieczorem - bo dlugo "zalegają".
Generalnie chodzi mi o podkreslenie, ze forma ma znaczenie, a nie sam fakt, bo odpowiednia ilosc czekolady i np. pomaranczy ma taka sama ilosc cukrow - jednak ich wplyw na organizm jest inny.
@Herm1t: Stres - zdenerwowanie - to też czynnik stresogenny. Ale stresogenem też jest na przykład silny hałas, drastyczna zmiana warunków środowiska jak np. bardzo niskie albo wysokie temperatury. Chemia, kancerogeny, papierosy, alkohol, używki generalnie.
ale przecież błonnik się poleca przy zaparciach itp

@Herm1t: bo, ze tak powiem, blonnik sie nie trawi i transportuje wode, zwiekszajac, hm, objetosc tego, co przez uklad przechodzi - i fakt, pomaga przy zaparciach.