Wpis z mikrobloga

Sytuacja z #bank w którym byłem przed chwilą.
Ale do rzeczy: spory oddział średniej wielkości banku.
1. siedząc przy doradcy klienta:
- mogłem bez problemu zaglądnąć czego to ona nie robi na kompie (choć bez większych szczegółów);
- po 10 sekundach widziałem, gdzie trzyma swoje hasła. Karteczka z numerami (zapewne loginy do systemów) i hasła obok;
2. stojąc przy obsłudze transakcyjnej (ok. 10 minut załatwiania):
- wiedziałem jak nazywa się facet obok;
- wiedziałem z jakiej jest firmy (oraz jakie ma adresy firmowe i prywatne - bo kasjerka coś tam ustalała);
- wiedziałem jakie warianty rachunków ma;
- wiedziałem ile wypłaca;
- wiedziałem, że na weekend wyjeżdża (kasjerka się dopytywała go co tam będzie w weekend porabiał, bo w końcu wypłaca sobie tyle i tyle);
- znałem numer pracownika kasjera (był błąd systemu i zgłaszała go przy mnie).

W sumie jak ktoś byłby bardziej wścibski i umiał wykorzystać sytuację to pewnie jeszcze więcej informacji by uzyskał.
Teraz sobie wyobraźcie - stoi sobie jakiś bardziej kumaty złodziejaszek i po 5 minutach wie, że gość nazywa się X Y, że pracuje tu i tu, mieszka tam i tam, właśnie ot tak sobie wypłaca ileś tam tysięcy. Przecież ewentualnemu przestępcy nic więcej do szczęścia nie potrzeba.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@eaxene: masz w pelni rację, to jest masakra. od siebie dodam, że w okresie wiosenno-letnim od ponad 10 lat w trakcie zalatwiania roznych spraw, w tym otwierania, zamykania konta, brania kredytu, nikt w zadnym banku nigdy nie prosil bym zdjal okulary przeciwsloneczne, ktore niemal zawsze mam na nosie i tym samym pracownik mogl byc w 100% pewien, ze ja to ja.... #pkobp #mbank #ing
  • Odpowiedz
@PierwotnyChips: starałem się aż tak nie przysłuchiwać (w końcu to nie moje sprawy), ale nazwę firmy - powtarzaną chyba czterokrotnie to nie sposób było nie zapamiętać ( ͡º ͜ʖ͡º)
@mishaz: ja dziś byłem w tym banku po raz pierwszy od jakichś 6-8 lat (mam tam tylko lokatę). Dowód muszę wymienić za jakiś miesiąc, więc zdjęcie jest mooocno nieaktualne. W sumie spodziewałem się, że
  • Odpowiedz
@eaxene: @mishaz: Pod tym względem trzeba pochwalić Bank Milenium, oni zawsze proszą aby część danych (np PESEL / nazwisko matki ) napisać na malej karteczce żeby nikt nie podsłuchał.
  • Odpowiedz
@mishaz: Oczywiście bierzemy takie sugestię pod uwagę. Dyskrecja to jedna z głównych zasad obowiązujących w banku. Będziemy wdzięczni za informację o naruszeniu tej zasady - najlepiej na adres ekspert/at/pkobp.pl. Przyjrzymy się każdemu zgłoszonemu przypadkowi i wyciągniemy wnioski.
  • Odpowiedz