Wpis z mikrobloga

Coraz realniejsze zdają się być plany na zrobienie w Polsce drugich Węgier. Równocześnie w zeszłym tygodniu ukazała się kolejna edycja Rankingu Wolności Prasy organizacji Reporterzy bez Granic. Z tej okazji popatrzyliśmy na dynamikę Polski i Węgier w tym rankingu...

Polska prasa cieszy się w ostatnich kilku latach bezprecedensową wolnością. Po mocnych spadkach w latach 2005-2007 wylądowaliśmy na 58. miejscu. Od tamtej pory co roku pięliśmy się w nim w górę, w tym roku jesteśmy 18. W tym samym czasie Węgry z prymusa (10. miejsce w 2007) zmieniły się w pariasa. W tym roku po kolejnym spadku Węgry są na 65. pozycji. Byli 48. miejsc przed nami, teraz są 47. miejsc za nami w osiem lat.

#neuropa #media #ciekawostki #budapeszt #dobrazmiana #polskawruinie #polityka
Sierkovitz - Coraz realniejsze zdają się być plany na zrobienie w Polsce drugich Węgi...

źródło: comment_ptZCPMV7Yi6Go6OuuHy7z9q8Rj0OzHyE.jpg

Pobierz
  • 223
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sierkovitz:
In Poland, the authorities refuse to decriminalize press offences and the courts often pass suspended prison sentences on journalists. Ever since Lech Kaczynski became president in October 2005 and his brother, Jaroslaw, became prime minister a few months later, there has been an increase in prosecutions of news media.

Caly czas nie widze skad ten spadek. Dziennikarze byli w 2005 i caly czas sa skazywani, ze wspomne tylko o
  • Odpowiedz
@Sierkovitz: a jak oni robią te rankingi? Dziennikarze z mediów przeciwnych Orbanowi i Kaczyńskiemu wypełniają ankiety i wtedy to się jakoś uśrednia?

Takie rankingi można traktować równie dobrze jako stanowisko polityczne/formę wywarcia nacisku, a nie chłodną analizę
  • Odpowiedz
@Sierkovitz:
1. na index 2015 liczą ankiety z okresu X 2013 - X 2014, ciekawe
2. ankieta: http://rsf.org/index/qEN.html
- jeśli jestem politycznie poprawny, to nie zaznaczę, że religia albo rasa przeszkadza wolności
- można narzekać ostro na przepisy przy zakładaniu prasy
- świetne pytanie o koszty założenia mediów
  • Odpowiedz
@nexiplexi: kto te ankiety wypłenia u nas? zakład, że nikt z najwyższego czasu? zakład, że nikt z w sieci? zakład, że nikt z wprost? Ile zakład, że ankiety lecą do Panów z Polityki, newsweeka czy GW?
  • Odpowiedz
@nexiplexi: dzieki wlasnie o taka informacje mi chodzilo.
Jesli caly ten ranking opiera sie na anonimowych ankietach ktorych nikt nie weryfikuje, to ja mysle, ze mozemy spokojnie nie przejmowac sie tym smiesznym rankingiem. Chyba, ze, niech ktos poprawi @nexiplexi, te ankiety sa weryfikowane.
  • Odpowiedz
@Sierkovitz: CIA w swojej historii ma gorsze kwiatki na sumieniu. :) No ale fakt, to nadal teoria, troszkę naciągana.

Drugie pytanie. Kto siedzi w zarządzie/radzie RWB ? Nie mogę nigdzie znaleźć jakiejkolwiek wzmianki o tym kim są, skąd są Ci ludzie (tyle tylko że założone w Paryżu - 1985 r.). Hierarchia przecież istnieje w każdej organizacji, nawet takiej non-profit.
  • Odpowiedz
@matcheek: nie wiem jak ktoś miałby to weryfikować - odpowiadasz na skali wg własnej wiedzy i odczuć, ot czysta subiektywność, a oni robią ranking pokazujący "rzeczywistość"; wszystko rozbija się o ankietowanych (ilość, nazwiska etc.) no i ich podejście do ankiety - więc można się spodziewać, że niezależnie od realnych zmian, przyszły rok będzie dla nas spadkowy
A że w innych krajach politycy są w radach nadzorczych mediów, naciskają na redakcje,
  • Odpowiedz