Aktywne Wpisy
miku555 +886
Fenomenem jest dla mnie to, że praktycznie cała polska historia i kultura napisana jest z perspektywy bogatych elit.
Co oczywiście doprowadziło do ciekawego absurdu: współczesne społeczeństwo, które w zdecydowanej większości wywodzi się z chłopstwa, identyfikuje się obecnie z własnymi oprawcami i wyzyskiwaczami.
#antykapitalizm #historia #kultura #literatura #sztuka
Co oczywiście doprowadziło do ciekawego absurdu: współczesne społeczeństwo, które w zdecydowanej większości wywodzi się z chłopstwa, identyfikuje się obecnie z własnymi oprawcami i wyzyskiwaczami.
#antykapitalizm #historia #kultura #literatura #sztuka
WielkiNos +421
Chciałabym kiedyś zobaczyć jak taka juleczka odwala coś podobnego przed modlącymi się muzułmanami, ale nie zobaczę, bo bezrigczowe juleczki są odważne tylko przed cywilizowanymi i kulturalnymi polakami. Gdyby ją islamiści skopali po mordzie to by się nauczyła, że czyichś uczuć religijnych się w ten sposób nie obraża.
#bekaztwitterowychjulek #bekazlewactwa #p0lka
#bekaztwitterowychjulek #bekazlewactwa #p0lka
Do sedna. W kościołach jest bardzo mało młodych ludzi. Pamiętam za dzieciaka, w mojej parafii połowa kościoła to były dzieci i młodzież. A teraz na ogół są to babcie i ludzie w wieku 35-40. Młodszych z roku na rok jest coraz mniej. Myślę, że ludzie w końcu idą po rozum do głowy i mimo, że wierzą w boga, to potrafią dostrzec jak działa kościół, jakimi ludźmi tak naprawdę są księża i jaką jedną wielką mafią to wszystko jest (poza jednostkami).
#niewiemjaktootagowac żeby nie urazić uczuć religijnych innych osób ;)
#religia #kosciol
za to wyznawców skrajnego islamu jest wincy i wincy (✌ ゚ ∀ ゚)☞
@bluehawaii91: temat nieruchomości ogarniałem dawno temu jak byłem głupi. jak będę miał więcej czasu to prześledzę to raz
A co powiesz na to, że księża powinni żyć w celibacie a mają baby na boku? Co powiesz na to, że powinni żyć skromnie, a jeżdżą nowiutkimi, drogimi autami? Że chodząc z tacą, podtyka Ci się ją praktycznie pod nos i patrzy
eutanazji - jeśli ktoś chce się zabić to powinien moc to zrobić w szpitalu, gdzie go posprzataja, a nie wieszac się w mieszkaniu, żeby rodzina albo służby musiały się fatygowac.
aborcja - polskie prawo jest restrykcyjne i prowadzi do powstania podziemia aborcyjnego. JW jeśli czyjeś sumienie zdzierży przerwanie ciąży to co mu do kościoła. Plod nie czuje bólu do pewnego momentu, wiec ciężko mówić o życiu.
związki partnerskie - nie
@burzovsky: takich akcji nie miałem, ale modlitwy za prezydenta, premiera i posłów były. również rok, dwa i trzy lata temu. z okazji jakiegoś święta.
z tacą podchodzi do mnie uśmiechnięty proboszcz, nigdy na mnie krzywo nie patrzył. nawet jak nie dałem nic na chrzest. w sumie ten stan nadal trwa (ponad 3 lata). nie wiem czym jeździ, ale poprzedni proboszcz (ten rozrzutny) miał VW
@burzovsky: Z autopsji? Nie chodzę do kościoła, oprócz okazji pogrzeb lub ślub znajomych. Naszym babciom zależało na ślubie kościelnym, a my uczciwie powiedzieliśmy między sobą, że ślub to dla nas formalność urzędowa, a to formułka ślubu to dokładnie takie samo "Kocham Cię" jak powiedziane przy śniadaniu rano, w górach czy przy innych okolicznościach. Więc skoro dość ważna osobie jak moja babcia (czasami mam wrażenie, że
Nauki przedmałżeńskie teraz 150-200 zł. Kurs wydłużony z jednego weekendu do 8 tygodni.
Nie chodzę do kościoła, bo mi się nie chce, od wielkiego dzwonu pójdę, ale takie #!$%@? to po prostu żart xD
Nie chodzisz do kościoła, ale wiesz kto do niego chodzi #lewackalogika