Wpis z mikrobloga

@to_jest_chyba_kurcze_zart: piszę z własnego doświadczenia. Może w wysokiej klasy urządzeniach wygląda to inaczej, ale sam proponujesz takie za 100-150 zł.

Poza tym sam siejesz mity porównując Lavazzę do Tchibo Family, kiedy Lavazza występuje w wielu wersjach cenowych/jakościowych i można kupić dobre ziarna ten marki (mieszkam we Włoszech, więc może w Polsce jest mniejszy wybór)
@Glutek: ale co to za różnica, jeśli chodzi o wysokiej klasy urządzenia w ekspresie przelewowym? :)
Teraz kawy parzone po prostu znowu wróciły na salony, przepędzają powoli kawy pod ciśnieniem. To co chcą teraz ludzie pijący (dobrą) kawę to Chemexy, Dripy czy Aeropressy.

Można kupić za niską cenę dobrej jakości filtry nie oddające żadnego zapachu (często ludzie zapominają żeby przed wsypaniem kawy najpierw przelać przez papier samą gorącą wodę), na ekspresy
@maqs7: Włosi trzymają w domu 2-3 rozmiary kawiarki na wypadek gości :)

@iEarth: uszczelka puściła. Kup nową.

A kawiarkę wymyślił Bialetti jakby co :P Żadnej kawiarki się nie myje detergentami - nawet stalowej (ewentualnie kwasek cytrynowy, ale tego z kolei broń boże z aluminium). Tak po prostu jest i już.

na ekspresy przelewowe nie ma sensu wydawać dużo pieniędzy bo każdy działa na identycznej zasadzie, różnice w cenie mogą wynosić
@korynt: ciężko stwierdzić. Kawa z aero jest odrobinę delikatniejsza w smaku, ma mniejszego kopa, jednak jest "gładsza" i ułożona. Z aero masz także dużo większa kontrolę nad procesem zaparzania. Najlepiej mieć oba ( ͡º ͜ʖ͡º)
A jak nie wiesz co wybrać to idź do małej kawiarni i poproś o to samo z kawiarki, aero i porównaj.
@to_jest_chyba_kurcze_zart: Mam kawiarkę 3cup od bialetti i w sumie gdybym nie spalił uszczelki, to byłaby spoko. Ale zastanawiam się nad aeropressem, bo wydaje mi się to trochę wygodniejszym sposobem parzenia kawy od kawiarki :f Ja to w sumie wybrałbym coś bezobsługowego, bo nie każdy ma siłę czarować jakieś kawy z rana..
I chyba aeropress jest bardziej mobilny od kawiarki ;)
@to_jest_chyba_kurcze_zart: mam ekspres za 6k juz od przeszlo 6-7 lat. Jedyne co trzeba z nim zrobić to wyczyscic raz na pol roku chyba taka tabletką.Sam ma programy czyszczące po zaparzeniu kawy.Ja kiedyś mnóstwo kawy piłem,ale teraz już od dawna nie ruszam.Nie działa na mnie.Rodzina tylko pije.Licznik pokazał już chyba kilkadziesiat tysiecy kaw. No ale maszyna porządna
@to_jest_chyba_kurcze_zart: pije pije, aktualnie mi się skończyła,ale działanie o wiele lepsze i zdrowsze.Jeśli kawa to wlaśnie w tej kawiarce ze zdjęcia tematu bądź zwykła rozpuszczalna.Sam nie wiem,ale jakoś lepiej podchodzą mi te chemiczne smaki, lubię lavazze,ale ja szukam czegoś mocnego, przy w miare odpowiednim smaku. Kiedys pilem codziennie 2litry tego naparu przez okres 2lat.Ladnie mnie wtedy porobilo ( ͡° ͜ʖ ͡°)