Wpis z mikrobloga

Hej Mirki i Mirabelki.
Przeszukałam prawie cały internet, ale potrzebuje jednak waszej pomocy!
Poszukuję:
> Wpływ wojny na psychikę dzieci i młodzieży (fragmenty rozprawy doktorskiej z 1950 roku). Wstęp i opracowanie Zbigniew Kwieciński.

Jest to fragment, na którym chciałabym oprzeć moje zaliczenie w #studbaza, niestety nigdzie w moim rejonie, w żadnej z bibliotek (nawet mojego uniwersytetu) nie jest to dostępne. Mogą być skany, pdfy, cokolwiek. Może gdzieś kurzy się wam w piwnicach, czy na strychu? Bądź macie swoje własne materiały ze studiów.

Jednocześnie, pisząc już na mirko co rzadko mi się zdarza- polećcie jakąś literaturę o dzieciach w czasach wojny, w czasach konfliktów zbrojnych, artykuły, czy własne opowieści rodzinne! Materiału nigdy za mało. Mogą być nawet historyczne pozycje, czy reportaże już dorosłych dzieci wojny.

Będę ogromnie wdzięczna, w podzięce wyślę telepatycznie uśmiech od ucha do ucha.
#historia #studia #pedagogika #pytanie #ksiazki #socjologia
ps. nie umiem tagować :(
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@spriccy:

1. Justyna Kowalska-Leder, Doświadczenie zagłady z perspektywy dziecka w polskiej literaturze dokumentu osobistego, Wrocław 2009.
2. Kaja Kaźmierska, Holokaust w narracjach biograficznych ofiar, sprawców zbrodni oraz ich rodzin, "Kultura i Społeczeństwo", r. 1999, z. 1.
3. Lawrence L. Langer, Scena pamięci. Rodzice i dzieci w tekstach i świadectwach Holokaustu, "Literatura na Świecie", r. 2005, nr 1-2.
4. Ewa Jackowska, Psychiczne następstwa deportacji w głąb ZSRR w czasie drugiej wojny światowej. Przyczyny, moderatory,
  • Odpowiedz
@HorribileDictu: @damiinho: Chęci były, to najważniejsze! Dzięki niezmierne za poświęcony czas :) Jutro odezwę się tam, teraz czas na spanie :)

@Czajna_Seczen: Ludwik Bandura, obrona na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Konkretniej wstęp Z. Kwiecińskiego mnie interesuje. Również dziękuję za podaną literaturę, przyda się na sto procent :3
  • Odpowiedz
@Czajna_Seczen: O kurczę, ale wstyd, że nie umiem we własnej bibliotece szukać. No nic, czuję się strasznie głupio :< Jednak dziękuję bardzo za pomoc i uświadomienie mi, że nie należy szukać książek itp po nocach :D
  • Odpowiedz