Aktywne Wpisy

Soothsayer +42
Opowiedzcie mi o swoich dzisiejszych sukcesach
źródło: IMG_20250610_061612
Pobierz
Sportacus +96
Dopiero niedawno się dowiedziałem, że w Polsce był cykl 13 filmów związanych z różnymi świętami obchodzonymi u nas w ciągu roku. Każdy trwa około godziny. Pewnie większość z was kojarzy Żółty szalik i tę słynną scenę z Gajosem, kiedy delektuje się wódką. Będzie co oglądać – może i was to zainteresuje, jeśli jeszcze o tym nie słyszeliście :D
#filmy #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu
#filmy #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu
źródło: obraz
Pobierz

Jakiś czas temu pojawił tu się wpis użytkownika @Pandaa z całkiem przydatnym skryptem. Jako że właśnie go sobie uruchomiłem na najnowszym Ubuntu 13.04 i spisuje się świetnie, to przeklejam instrukcję:
Działanie skryptu: wciskamy skrót klawiszowy, zaznaczamy kursorem dowolny obszar ekranu i w schowku ląduje nam link do obrazka (czyli właśnie wykonanego zrzutu ekranu, przykład w załączniku).
Co jest potrzebne: oczywiście dropbox oraz zainstalowane trzy paczki. Są w repo, więc trzeba tylko wklepać:
sudo apt-get install xclip time scrotNastępnie:
1. Robimy sobie w katalogu domowym folder dropscr.
2. Skrypt: https://dl.dropboxusercontent.com/u/4252748/dropscr.sh zapisujemy w zrobionym wyżej folderze.
3. Nadajemy mu uprawnienia wykonywania, czyli
chmod u+x dropscr.shw tym folderze lub zaznaczamy odpowiedniego checkboksa we właściwościach pliku.
3. Dodajemy skrót klawiaturowy Ustawienia systemu -> Klawiatura -> Skróty , np. Ctrl + Alt + Z. Jako ścieżkę podajemy /home/nazwa-użytkownika/dropscr/dropscr.sh (hint: można wkleić tą ścieżkę w terminalu, żeby sprawdzić czy wszystko działa, wtedy skrypt powinien się uruchomić). W innych systemach/środowiskach powinno się to podobnie dać ustawić.
4. Restart i powinno działać ;)
źródło: comment_8JtBvljsM3ccejf5uC2PbITkucORDtTY.jpg
PobierzMusiałbym odpalić WIndowsa żeby zobaczyć jak to teraz u mnie wygląda, ale raczej mi się nie chce ;p
https://www.dropbox.com/s/ku4ep2ojmd84sa4/DSCN0681.JPG
Nikt nie widzi listy plików itd., co najwyżej można zgadnąć (bo wszystkie linki są takie same i różnią się tylko nazwą pliku, więc jak znasz nazwę pliku i numer użytkownika to masz link).