Wpis z mikrobloga

#linux #ubuntu #programowanie #bash #dropbox

Jakiś czas temu pojawił tu się wpis użytkownika @Pandaa z całkiem przydatnym skryptem. Jako że właśnie go sobie uruchomiłem na najnowszym Ubuntu 13.04 i spisuje się świetnie, to przeklejam instrukcję:

Działanie skryptu: wciskamy skrót klawiszowy, zaznaczamy kursorem dowolny obszar ekranu i w schowku ląduje nam link do obrazka (czyli właśnie wykonanego zrzutu ekranu, przykład w załączniku).

Co jest potrzebne: oczywiście dropbox oraz zainstalowane trzy paczki. Są w repo, więc trzeba tylko wklepać:

sudo apt-get install xclip time scrot
Następnie:

1. Robimy sobie w katalogu domowym folder dropscr.

2. Skrypt: https://dl.dropboxusercontent.com/u/4252748/dropscr.sh zapisujemy w zrobionym wyżej folderze.

3. Nadajemy mu uprawnienia wykonywania, czyli

chmod u+x dropscr.sh
w tym folderze lub zaznaczamy odpowiedniego checkboksa we właściwościach pliku.

3. Dodajemy skrót klawiaturowy Ustawienia systemu -> Klawiatura -> Skróty , np. Ctrl + Alt + Z. Jako ścieżkę podajemy /home/nazwa-użytkownika/dropscr/dropscr.sh (hint: można wkleić tą ścieżkę w terminalu, żeby sprawdzić czy wszystko działa, wtedy skrypt powinien się uruchomić). W innych systemach/środowiskach powinno się to podobnie dać ustawić.

4. Restart i powinno działać ;)
Caroo - #linux #ubuntu #programowanie #bash #dropbox

Jakiś czas temu pojawił tu się ...

źródło: comment_8JtBvljsM3ccejf5uC2PbITkucORDtTY.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Solitary_Man: nie wiem, może kwestia wersjii dropboxa? Coś pozmieniali bo kiedyś linki były na dropbox.com.

Musiałbym odpalić WIndowsa żeby zobaczyć jak to teraz u mnie wygląda, ale raczej mi się nie chce ;p
  • Odpowiedz
@Solitary_Man: a, bo to nie te linki :) Te są gdy masz plik w Photos czy tam gdziekolwiek indziej i go udostępnisz, a te co w tym skrypcie to są automatycznie tworzone dla każdego pliku który masz w folderze Public i wyglądają raczej tak samo jak te moje.
  • Odpowiedz
@Caroo: No zrobilem teraz katalog public i faktycznie od razu mam link, to ten katalog pulic od razu nam kopiuje link do schowka? i nikt nie widzi jego zawartosci do czasu az nie dostanie linka? nikt akurat nie zwracalem na to uwagi
  • Odpowiedz
@Solitary_Man: Sam nie kopiuje, normalnie klikasz po prostu na danym pliku PPM -> Dropbox -> Kopiuj link publiczny (czy jakoś tak).

Nikt nie widzi listy plików itd., co najwyżej można zgadnąć (bo wszystkie linki są takie same i różnią się tylko nazwą pliku, więc jak znasz nazwę pliku i numer użytkownika to masz link).
  • Odpowiedz