Wpis z mikrobloga

Nie rozumiem (i nie lubię) systemów bezkluczykowych.
Nie jestem jakoś szczególnie pracowity, ale po prostu nie wiem jakim trzeba być leniwym #!$%@? żeby komuś nie chciało się wyciągnąć z kieszeni kluczyka i przekręcić go w stacyjce (choć może nie doceniam lenistwa hamburgerów, którzy ten system wymyślili).
Poza tym ten system nie ma żadnych zalet (gdyż dalej trzeba nosić pilot przy sobie), a tylko generuje dodatkowe problemy.
Wystarczy że w pilocie wyładuje się bateria (a zdarzały się mi takie rzeczy, na szczęście w aucie z normalnym zapłonem) i nie idzie się dostać do auta. A o poważniejszych problemach typu awaria centralnego zamka nawet nie wspominam (w tradycyjnym systemie zawsze, przynajmniej od strony kierowcy, był zamek i dało się dostać do auta).
Do tego dochodzi subiektywne poczucie braku pełnego wpływu na samochód.
Niestety ten system jest już praktycznie w każdym nowym aucie, często nawet w standardzie (oczywiście tradycyjnej stacyjki nie da się zamówić nawet w opcji)... ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Nie jestem jakimś 40-letnim dziadem czy technofobem (komputer był w domu praktycznie odkąd pamiętam), ale #!$%@? mnie fakt że obecnie auta są usrane elektroniką, niejednokrotnie bezcelowo (jak np.: sterowanie klimatyzacją nie poprzez pokrętła czy przyciski, a przez ekran dotykowy, elektroniczne hamulce postojowe, drive-by-wire i inne tego typu pierdoły).

#samochody #motoryzacja #technologie #oswiadczenie
Pobierz
źródło: comment_SKkAkdYhMkuxZVj6mm4V7QSZMruWVkHo.jpg
  • 70
@oficer-prowadzacy: Czy ja wiem, sam posiadam Renault Megane III z system hands free i chwalę go sobie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zasięg systemu jest wystarczający aby przypadkiem go nie otworzyć, a opcja z przyciskiem fajna bo karta w portfelu i jazda. Jak ktoś jest przyzwyczajony do konwencjonalnej stacyjki to ok, jednak dla mnie taki system jest po prostu przyjemniejszy.
@oficer-prowadzacy: Bardzo, bardzo fajnie jest to rozwiązane w Mitsubishi Outlander 2 generacji. Masz kluczyk/pilot, który działa "na odległość", możesz otworzyć auto i odpalić mając tę kartę w kieszeni, jednocześnie w niej wsadzony jest (na zdjęciu widać miejsce, gdzie wsuwa się kluczyk), tradycyjny kluczyk, którym możesz normalnie otwierać drzwi i odpalać auto. W miejscu, gdzie jest stacyjka, ściąga się taką nakładkę i pod nią jest tradycyjne miejsce na klucz. Moim zdaniem świetne
Pobierz
źródło: comment_9UyHxtrGyqTVFPfRCAV98hWM5fvhtUBp.jpg
@oficer-prowadzacy: Oficerze, kolejnym razem zanim coś obrzucisz błotem, poznaj najpierw temat. Po pierwsze w pilocie często masz schowany tradycyjny kluczyk, którym w razie "w" otworzysz drzwi, a po drugie, zanim rozładuje się bateria, wiele razy na wyświetlaczu komputera pojawi się komunikat o tym uprzedzający.

Keyless to super sprawa i hejtują zwykle ci, co widzieli to ale tylko na zdjęciu w internecie ;)
@oficer-prowadzacy: Mam bezkluczykowy dostęp w passacie b7 i jestem zadowolony. Jest to bardzo wygodne. Do samochodu da się dostać kluczem schowanym w pilota więc takie numery jak opisałeś się nie zdarzają. W samochodzie jest też zwykła stacyjka więc jak ktoś chce to może odpalać z kluczyka zamiast przyciskiem.