Wpis z mikrobloga

#programowanie #nieprogramowanie
Czy można się tym zarazić? Jestem cholernym wzrokowcem,PS, Gimp, Blender, Corel - sprawia mi to przyjemność.
Programowanie, mimo że chcę, zmuszam się zrozumieć - projekty na #studbaza, nie potrafię przyswoić sobie najprostrzych rzeczy. Czy jest jakaś książka, która na przykładzie jabłka i Jasia wytłumaczy wszystko od podstaw jak działa?

Zupełnym laikiem nie jestem, strukturalnie pisałem programy typu kalkulator, jakieś pseudo 'symulatory', teraz zaczelismy programować obiektowo w C# i nagle dupa, proste przykłady a ja siedzę i się patrzę jak kwaśniewski na pół litra.

Nie, to nie jest zarzutka.
  • 8
@wachowsky: bo nie robiłeś poważnego projektu, teraz wydaje Ci się, że po co OOP skoro to samo można napisać strukturalnie, prościej i szybciej, ale jak projekt zacznie być skomplikowany to docenisz OOP. W obiekcie możesz sobie fajnie zapisać jakieś dane, zmieniać je, wyciągać, kilka obiektów o róznych parametrach. Pomyśl o jakiejś grze RPG gdzie przeciwnicy są zapisani jako Obiekty, tworzysz sobie tylko obiekty wg szablonu, ustawiasz im HP, dmg, mają wspóldzielone
@wachowsky: z własnego doświadczenia powiem Ci, że wbijanie na wyższy poziom abstrakcji często wygląda tak, że myślisz sobie: "w sumie po co mi to, i tak piszę dobre programy bez tych wszystkich bajerów, które tylko komplikują sprawę". Rzecz w tym, że na prostych, dydaktycznych przykładach może to tak wygląda, ale wprowadzanie dodatkowych abstrakcji pokazuje swoją moc dopiero przy większych i bardziej skomplikowanych problemach.

Także ucz się dalej, stawiaj coraz wyżej poprzeczkę