Wpis z mikrobloga

Mam Arduino Uno R3. Obciążalność pinów z tego co wyczytałem wynosi 20 mA. Dokupiłem sobie m.in. buzzer z wewnętrznym generatorem (TMB12A05) na 5V o maksymalnym poborze 30 mA. Wyliczyłem, że dla napięcia 5V muszę dać rezystor 250 ohm. Dałem 220. Na rezystorze odkłada się teraz napięcie prawie 1V, a na buzzerze mam niecałe 4V. Napięcie operowania wynosi od 4V do 7V. Teraz pytanie. Czy da radę ograniczyć natężenie bez zmniejszania napięcia na buzzerze? Lepszy dźwięk wydaje, gdy podłączam go bez rezystora. W zasadzie to chyba do każdego pinu używanego muszę dać rezystor 220 ohm?
#arduino #elektronika
Adrian77 - Mam Arduino Uno R3. Obciążalność pinów z tego co wyczytałem wynosi 20 mA. ...

źródło: comment_XyiqaSHUVc8qBNv7rSsdgY5rmXRcV0Ek.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Adrian77: nie jestem specem, ale z tego co pamietam to możesz podlaczyc buzzer odwrotnie: +5v do zewn źródła, a mase do mikrokontrolera. Sterujesz wtedy w programie odwrotnie, stan wysoki na pinie - prad nie przeplywa, stan niski - pin jest spiety z masa, a obciążalność jest wtedy większa. Doczytaj lepiej, bo mogłem coś pokręcić. Ew. możesz użyć tranzystora.
  • Odpowiedz
@Adrian77: poprawna metoda to uruchamianie innych urządzeń przez procka za pomocą klucza tranzystorowego. Nawet jeśli każda nóżka wypluje 20mA to jeśli faktycznie z każdej tyle pociągniesz to uwalisz proca
  • Odpowiedz
@Zajc: guzik prawda, tak działa tylko w MCU z portami z trybem open drain, w arduino siedzi zwykła atmega i tam prąd przepływa jedynie przez jakiegoś mosfeta i rezystor, i z tego co wiem jest tak samo wytrzymała na prąd pobierany jak i wpływający (tzn drain/sink current)
  • Odpowiedz
@xerxes931: to jest o tyle prawda i nieprawda, że w avr masz faktycznie "dwa tranzystory" - jeden do plusa, drugi do minusa, i obciążalność portu jest w zasadzie identyczna tak samo jako "open colector" jak i źródło +5v

Nieprawda że guzikprawda ;) Ponieważ takie ruchy się stosuje, bo oprócz limitu maks 20mA na port - jest sumaryczny limit całego procesora, i np. obciążenie wszystkich nóżek w formie źródeł +5v 20mA
  • Odpowiedz
Arduino Uno R3

@Adrian77:

DC Current per I/O Pin ............................................... 40.0 mA

A noty katalogowej Atmega328P czyli sterujesz bezpośrednio z GPIO atmegi. Jak się martwisz o jeden pin połącz dwa razem i steruj nimi synchronicznie.
  • Odpowiedz
@Adrian77: Do buzzera? klasyka BC547 albo BC557. To co Cię interesuje to maksymalny prąc kolektor-emiter (one dźwigają 200mA) i napięcie pracy. Prąd Bazy zawsze ograniczaj rezystorem jakimś od 4k7 do 100k.

Inaczej, tabelka absolute maximum ratings :)
  • Odpowiedz
@Tymian: Fakt, lepiej podłączać przed kolektorem. Dzięki. Jak wyliczyć rezystancję rezystora, to wiem. Ale nie znalazłem nigdzie maksymalnego i minimalnego prądu bazy. Jak to wyliczyć?
  • Odpowiedz
@Adrian77: Jest podane w datasheecie przy przykładowych charakterystykach, nie jako maksymalne tylko jako przykładowe. Duże prądy bazy chyba powodują grzanie się tranzystora.
  • Odpowiedz