Wpis z mikrobloga

@morsik: bo odsyłanie do googla jest zdecydowanie ciekawsze i nigdy się nie znudzi. A dlatego napisałem o elektrodzie, bo sam często czegoś szukam w google, trafiam na elektrodę i 99% wątków to.. "użyj opcji szukaj" ;)
bo odsyłanie do googla jest zdecydowanie ciekawsze i nigdy się nie znudzi.

@meetom: Masz rację — nie jest. Ale jeśli pierwszy link w Google wyjaśnia to można by się pokusić o kliknięcie w niego, nie?
Pytanie zadajesz dopiero jak czegoś nie rozumiesz w tym linku (bo przecież się uczysz). I wtedy piszesz: „korzystałem z i , ale nie rozumiem . Wyjaśnijcie mi o co chodzi o po co jest.”

Chodzi o
Kiszka, jednak nie poszło.

No module named bs4
>pip install BeautifulSoup4
(...) OSError: [Errno 13] Permission denied:
Instaluję w końcu środowisko na Win.. :/
@meetom: Użyj virtualenva. Wtedy będziesz mógł używać pipa wewnątrz własnego środowiska Pythona.

virtualenv venv — utworzy katalog "venv" a w nim środowisko puste pythona
. venv/bin/activate — pozmienia PATH tak by python i jego biblioteki były odpalane z virtualenva
pip install BeautifulSoup4 — używasz już pipa normalnie. zainstaluje Ci paczkę w aktywowanym virtualenvie
./skrypt.py — odpalasz Twój skrypt — w virtualenvie!
deactivate — wyjście z venva jak skończysz (możesz po prostu
@morsik: dzięki cumplu ;)
Już zainstalowałem środowisko na Win, zapipowałem biblioteczkę. Walczę z kolejnymi problemami, póki co google pomagajo, ale mam kolejny.

Muszę znaleźć format string, który daje taką datę

04 grudzień 2015 o 19:11 UTC+02

Już znalazłem sposób, żeby testować różne format-stringi, najbliższe co mi się udało uzyskać to:

print (time.strftime("%d %B %Y o %H:%M %Z"))
Ale to mi zwraca:

04 December 2015 o 19:11 Środkowoeuropejski czas stand.
@meetom: docsy mówią że %Z to „Time zone name (empty string if the object is naive).”, ale podejrzewam że jak siedzisz na Windowsie to możesz mieć jaja z tym :D
Ten tekst wygląda jak żywcem wyjęty z ustawień strefy czasowej w Windowsie.
Spróbuj ustawić locale na C (jeśli w ogóle się da na Windowsie?). Naprawa to raczej nie będzie, ale można sprawdzić czy UTC się wtedy pojawi.