Mirki, jak najłatwiej odpalić jakiś skrypt #python na #windows? Jest w ogóle coś takiego jak python.exe, który odpalam i już czy trzeba instalować całe środowisko?
@meetom: Tak, spoiler też przeczytałem. Stąd ten link. Lenistwo trzeba tępić, a na pewnym etapie już nie da się innych prosić o pomoc, więc najwyższy czas nauczyć się samemu szukać.
@meetom: zainstaluj pythona dla windowsa i, jeśli Ci tego nie zrobi instalator, dodaj sciezkę do python.exe w zmiennych środowiskowych byś mógł wywołać pythona w linii poleceń (cmd)
a ten @morsik to chyba dzisiaj jakaś gnojówka w pracy, wyjmij kija z dupy xD
@morsik: bo odsyłanie do googla jest zdecydowanie ciekawsze i nigdy się nie znudzi. A dlatego napisałem o elektrodzie, bo sam często czegoś szukam w google, trafiam na elektrodę i 99% wątków to.. "użyj opcji szukaj" ;)
bo odsyłanie do googla jest zdecydowanie ciekawsze i nigdy się nie znudzi.
@meetom: Masz rację — nie jest. Ale jeśli pierwszy link w Google wyjaśnia to można by się pokusić o kliknięcie w niego, nie? Pytanie zadajesz dopiero jak czegoś nie rozumiesz w tym linku (bo przecież się uczysz). I wtedy piszesz: „korzystałem z i , ale nie rozumiem . Wyjaśnijcie mi o co chodzi o po co jest.”
@meetom: Użyj virtualenva. Wtedy będziesz mógł używać pipa wewnątrz własnego środowiska Pythona.
virtualenv venv — utworzy katalog "venv" a w nim środowisko puste pythona . venv/bin/activate — pozmienia PATH tak by python i jego biblioteki były odpalane z virtualenva pip install BeautifulSoup4 — używasz już pipa normalnie. zainstaluje Ci paczkę w aktywowanym virtualenvie ./skrypt.py — odpalasz Twój skrypt — w virtualenvie! deactivate — wyjście z venva jak skończysz (możesz po prostu
@morsik: dzięki cumplu ;) Już zainstalowałem środowisko na Win, zapipowałem biblioteczkę. Walczę z kolejnymi problemami, póki co google pomagajo, ale mam kolejny.
Muszę znaleźć format string, który daje taką datę
04 grudzień 2015 o 19:11 UTC+02
Już znalazłem sposób, żeby testować różne format-stringi, najbliższe co mi się udało uzyskać to:
print (time.strftime("%d %B %Y o %H:%M %Z")) Ale to mi zwraca:
04 December 2015 o 19:11 Środkowoeuropejski czas stand.
@meetom: docsy mówią że %Z to „Time zone name (empty string if the object is naive).”, ale podejrzewam że jak siedzisz na Windowsie to możesz mieć jaja z tym :D Ten tekst wygląda jak żywcem wyjęty z ustawień strefy czasowej w Windowsie. Spróbuj ustawić locale na C (jeśli w ogóle się da na Windowsie?). Naprawa to raczej nie będzie, ale można sprawdzić czy UTC się wtedy pojawi.
Jak macie lekarzowi przynieść próbkę kału do badania laboratoryjnego to w czym się taką próbkę przynosi i ile tego gówna trzeba przynieść? I niby jak ja mam to wszystko ogarnąc, na rękę mam sobie nasrać i wsadzić to do pudełka?
a ten @morsik to chyba dzisiaj jakaś gnojówka w pracy, wyjmij kija z dupy xD
@onomatobeka: po pewnym czasie czytanie i odpowiadanie na te same pytania po prostu nudzi.
@meetom: Masz rację — nie jest. Ale jeśli pierwszy link w Google wyjaśnia to można by się pokusić o kliknięcie w niego, nie?
Pytanie zadajesz dopiero jak czegoś nie rozumiesz w tym linku (bo przecież się uczysz). I wtedy piszesz: „korzystałem z i , ale nie rozumiem . Wyjaśnijcie mi o co chodzi o po co jest.”
Chodzi o
No module named bs4>pip install BeautifulSoup4(...) OSError: [Errno 13] Permission denied:Instaluję w końcu środowisko na Win.. :/
virtualenv venv— utworzy katalog "venv" a w nim środowisko puste pythona. venv/bin/activate— pozmienia PATH tak by python i jego biblioteki były odpalane z virtualenvapip install BeautifulSoup4— używasz już pipa normalnie. zainstaluje Ci paczkę w aktywowanym virtualenvie./skrypt.py— odpalasz Twój skrypt — w virtualenvie!deactivate— wyjście z venva jak skończysz (możesz po prostuJuż zainstalowałem środowisko na Win, zapipowałem biblioteczkę. Walczę z kolejnymi problemami, póki co google pomagajo, ale mam kolejny.
Muszę znaleźć format string, który daje taką datę
Już znalazłem sposób, żeby testować różne format-stringi, najbliższe co mi się udało uzyskać to:
print (time.strftime("%d %B %Y o %H:%M %Z"))Ale to mi zwraca:
import localelocale.getlocale()
('Polish_Poland', '1250')
%Zto „Time zone name (empty string if the object is naive).”, ale podejrzewam że jak siedzisz na Windowsie to możesz mieć jaja z tym :DTen tekst wygląda jak żywcem wyjęty z ustawień strefy czasowej w Windowsie.
Spróbuj ustawić locale na C (jeśli w ogóle się da na Windowsie?). Naprawa to raczej nie będzie, ale można sprawdzić czy UTC się wtedy pojawi.
To by było na tyle jeśli chodzi o Windowsa :>