Wpis z mikrobloga

Zabawna akcja. Pewnego rodzaju wyciek informacji.

Numer karty bankomatowej/kredytowej można w banalny sposób odczytać (np na poczcie) bez otwierania koperty. Wystarczy kartka i ołówek. Jako że karta ma wytłoczone pewne dane to po przejechaniu w odpowiednim miejscu ołówkiem "rysują się" numery karty, data ważności, imię i nazwisko. Działa przez kilka warstw papieru. Razem z nazwiskiem z koperty i adresem to już jest sporo informacji.

Jeśli komuś uda się jakoś pozyskać te kilka liczb które są na odwrocie karty (CVC2/CVV2 przy pasku magnetycznym na całe szczęście drobnym wklęsłym tłoczeniem) to w sumie co? Będzie miał komplet informacji do zakupów w sieci.

Nie wiem jak jest z możliwością odczytania / skopiowania danych z chipu zbliżeniowego RFID karty nieuaktywnionej (nowej, dopiero co wysłanej karty).

Mówi się żeby nie spuszczać karty z oczu ale co w momencie kiedy ona przechodzi przez tyle rąk zanim do nas trafi pierwszy raz?

#technologia #banki #security #bezpieczenstwo
  • 12
@mrq: Tylko, że taką kartę trzeba aktywować. A do aktywacji karty byś musiał się zalogować na konto danej osoby i dodatkowo przejść weryfikację (Wpisać jednorazowe hasło, które bank Ci wysyła)
@mrq: sądzę, że jak planujesz porysować kopertę ołówkiem zostawiając nie odwracalne i wyraźne ślady to jż łatwiej otworzyć kopertę i ją zakleić:P
@mrq: Dla każdej transakcji bezstykowej, na podstawie tajnych kluczy szyfrujących i danych karty, chip generuje jednorazowy kod CVC, który stanowi potwierdzenie operacji dokonania płatności.

( ͡° ͜ʖ ͡°)
@muwie: Wystarczy poczekać aż klient sam aktywuje kartę. Wystarczy chyba pierwsze użycie w bankomacie.

@npsr: Twoja kartka wystarczy na kopercie nie zostaje żaden ślad.

Nie żebym na ten wątek wpadł sam po prostu zaniepokoiło mnie nad wyraz dobrze odbity numer odbity na papierze wewnątrz koperty. Może to nic, może na poczcie przez jakieś rolki przeszła koperta a może ktoś się do niej dobierał :).

Banki powinny troszkę lepiej zabezpieczyć swoją
@npsr: To mi uwierz na słowo że nie zostanie żaden ślad. Sprawdzałem. Zdjęć nie wyśle z wiadomego powodu ;). Do tego nie musi być ołówek. Sztyft grafitowy, węgiel cokolwiek :). Jedyny ślad jaki jest to wewnątrz koperty. Wewnętrzna jej strona jest pokryta ciemnym drukiem i on farbuje wnętrze w miejscach odciśniętego numeru. Z zewnątrz nic nie widać.