@fervi: odłączyłem zasilanie przy wyłączającym się systemie i od tego czasu system nie wstaje. Miał szyfrowaną partycję i /home, nie przez truecrypta czy inne rzeczy tylko przez funkcję przy instalowaniu systemu ubuntu
Naprawiałem fcdisk, fsck, zmieniałem flagi (ogólnie po tej całej operacji dysk stracił wszystkie flagi), przeinstalowałem gruba i dalej nic :/ Wczoraj jeszcze mogłem zamontować na LiveCD partycję z danymi, dzisiaj po kolejnych grzebaniach nie. Fajnie jakby udało się odzyskać
Mirki, macie w życiu osoby, których nie możecie zapomnieć pomimo upływu wielu lat? Chodzi mi o jakieś platoniczne miłości, obiekty westchnień. Ja do tej pory nie mogę sobie z tym poradzić, nawet zajęcie się czymś nie pomaga
Miałem szyfrowaną partycję jak to obejść aby na nowo zainstalować gruba bo mi dysk nie bootuje i zaraz ocipieję
#linux #ubuntu
Naprawiałem fcdisk, fsck, zmieniałem flagi (ogólnie po tej całej operacji dysk stracił wszystkie flagi), przeinstalowałem gruba i dalej nic :/ Wczoraj jeszcze mogłem zamontować na LiveCD partycję z danymi, dzisiaj po kolejnych grzebaniach nie. Fajnie jakby udało się odzyskać
Sprawdź SMART dysku, może przez utratę zasilania rozwaliłeś go fizycznie.
zgłoś link
@fervi: szyfrowanie jest standardowe z ubuntu sha chyba. Już sprawdzam smart
źródło: comment_f8JyDU7Z84I6u3Zmkh84KqskVpyVeilX.jpg
Pobierzźródło: comment_XgObRhk60Cewk5kth1SG3gL9zscSDqMI.jpg
Pobierzźródło: comment_0nUHYRiUCWOTM8nZQGvaivUs6EkHEatE.jpg
Pobierzźródło: comment_EXLl0SMMOGVpJUH3QBDnqB1lnuIUEbda.jpg
PobierzSzyfrowałeś to Truecryptem, czy narzędziem wbudowanym w Ubuntu?
cryptsetup luksOpen /dev/sd cryptkurczak
mount /dev/mapper/cryptkurczak /media
źródło: comment_s1oooXVngBVx1RgHWF5RX3VfA7Xzr4uZ.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Pokaż readme.txt