Wpis z mikrobloga

Mirki,

jak wiadomo zima idzie i trzeba opony zmieniac. Moje letnia ida zaraz na smietnik, a zimowki tez musze zakupic.

Tak sie jednak zastanawiam czy warto zainwestowac w oponki caloroczne. Czytam ostatnio, ze te nowe wynalazki to calkiem ciekawa alternatywa. Dodatkowo jak widze, np. porsche daje do macan i cayenne wlasnie wielosezonowe.

Posiadam touarega, a wiec suva, robie jakies 10-15k, rocznie i tak sie zastanawiam nad Vredestein Quatrac 3 lub goodyear vector 4seasons.

#motoryzacja #opony #4x4
  • 21
@Wloczykij2: jak jezdzisz tyko po miescie to moze i ok. Ja osobiscie nie cebulilbym tak ze wzgledu, ze wielosezonowki to bardziej pod zimowki podchodza...a wiecw lecie bardziej szzumia i plywaja.
Wiesz jak to jest, jak jest cos do wszystkiego to jest do niczego.
@Wloczykij2: mam u siebie good year 4 seasons, sceptycznie do nich podchodziłem ale musze przyznać że naprawdę nieźle się spisują. W deszczu trochę szumia ale wodę b. Dobrze odprowadzają, na suchym asfalcie nie pływają, dobrze się kleja do asfaltu. W śniegu jeszcze nie miałem okazji ich sprawdzić ale sądzę że za opony z 13/14 roku 17" za 900 zł to dobry deal gdzie za zimowe tyle chcieli.
@Dreamek: Tak dotychczas podchodzilem, ale jak tak czytam te opinie wielosezonowek to sam nie wiem. Za to kumple z usa mowia, ze u nich praktycznie wszyscy jezdza na takich i nikt sie nie bawi w zmiany. Mowia to ludki ze stanow, gdzie klimat jest podobny do naszego.

@login_zajety_sic: Ja akurat 18 potrzebuje, ale dzieki za opinie.

Ech, nie wiem. Wracam dopiero na sylwestra do kraju, wiec wtedy podejme decyzje ostateczna
@magenciorek: nie mam pojęcia, ale jak producent mi daje auto fabrycznie na takich (a nie mam opcji zamówienia innych, producent daje tylko wybór wielkości felgi) i auto ma homologację to chyba ubezpieczyciel nie ma nic do powiedzenia?
@magenciorek:
@Wloczykij2: co do ubezpieczenia, w polsce nie ma wykladni prawnej dotyczacej stosowania opon letnich i zimowych. Tak naprawde nie nawet wyjasnienia jak rozumiec te dwa pojecia. Takze wedlug przepisow prawa mozemy jezdzic na dowolnych oponach byle stan ogumienia nie wskazywal na zyzyty, oraz zeby stan bieznika (jego wielkosc) byl zgodny z przepisami. Mam znajomego ktory pracowal w pewnej firmie ubezpieczeniowej i mowil ze po wypadkach biuro zawsze szuka by
@Wloczykij2: Sprzedałem kilka kompletów Goodyearów i ludziska sobie chwalą. Fakt jest taki, że nie było w ostatnich latach warunków do poważniejszego przetestowania takich opon.

Touareg ma 4Motion więc można śmiało takie oponki pakować.