Wpis z mikrobloga

#komputery #serwispc

Mam taki komputer

Procesor : Intel Pentium D 820 @ 2800 MHz

Pamięć : DDR2 512 mb 533

Grafika: Palit 8400GS 256mb PCI-E

Dysk: SAMSUNG 200gb ATA

Zasilacz: MODECOM 350w

Płyta główna: nie wiem co za model, wejscia SATA, LGA 775

Co byscie wymienili, by byl jak najwiekszy skok w wydajnosci? Powiedzmy ze mam do wydania 250zl
  • 21
@maniaks: jak zmieniłem na jednym starym lapku na ubuntu odżył komputer znacząco. Jeśli wykorzystujesz go jako odtwarzacz filmów, do neta i do pisania to dobry pomysł według mnie. Windows żre za dużo pamięci
@CzarnyOwiec: sam bym tak zrobil z mila checia, tylko ze z komputera korzystac bedzie laik i zostaje opcja tylko Windowsa :(

@valdo: @Sasior: zrobie tak jak mowicie, dokupie tylko RAMu. Mysle ze kupie 1 kosc 2gb bo jedna 512tka tam siedzi. No chyba ze oplaca sie pchac w Dual Channel to #!$%@? 512 i kupil 2x1GB. Tylko to kosztem tej jednej pamieci. Szkoda ze tylko 2 sloty na pamiec
@maniaks: Szczerze to z gówna nie wyrzeźbisz. A robienie upgrade'u przy tak słabej jednostce to ładowanie kasy w błoto. Przejrzyj sobie fora np http://www.itpc.net.pl/Forum-komputery_9 są tam tematy gdzie można wymodzić nowy komp za 800zł. Lwią część wydatków na komputer pochłania karta grafiki, ale domniemam że ty nie grasz skoro do tej pory wystarczał ci taki sprzęt więc za 800zł można sklecić coś sensownego ze zintegrowaną kartą i ewentualnie dokupić takową kiedy
@maniaks:

Dołożyć ramu do co najmniej 2GB to da największego kopa. Jeśli płyta obsługuje można tam wrzucić jakiegoś Pentium Dual Core. Nic więcej się nie opłaca, zostaje zbieranie na nowego kompa.

PS. Dual Channel prawie nic nie daje.