Wpis z mikrobloga

Dobra Mircy, zbyt długo się z tym ociągam i postanowiłem w końcu zamówić dziś grafikę. Wybór ograniczyłem ostatecznie do dwóch: gtx 970 i R9 390 (w obu przypadkach Asus Strix). Niby już zdecydowałem się na gtx ze względu na wysokie temperatury Radeona ale czytam dziś opinie i oczywiście są same wykluczające się, jedni piszą o ~90 stopniach w stresie, inni że nie przekraczają 70... W sumie jeżeli Radek by się nie przegrzewał to byłby lepszym wyborem. Nie miałem żadnych problemów z wyborem wszystkich dotychczasowych części do nowej budy, zawisłem na samym końcu na grafice (>) Help!
#pcmasterrace #komputery #firstworldproblems
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cRun:
@kedzior_: w sumie patrząc na to jak właściciele gtx 7xx zostali wyruchani po wyjściu serii 9xx można mieć praktycznie pewność, że po przyszłorocznej premierze pascali właściciele 9xx również zostaną koncertowo wydymani...
  • Odpowiedz
@kedzior_: jeden z komentarzy z wątku z Reddita podrzuconego przez @cRun:

It's not just that older Nvidia cards are being outperformed by newer Maxwell cards, it's that certain mid range Ati cards are also outperforming high end Nvidia cards.

This has nothing to do
  • Odpowiedz
@krol_magnezu: Tegoroczne gry potrafią spokojnie zapełnić 4GB vram, myślisz że jeśli przyszłoroczne karty będa miały po 8GB (a będą miały na pewno) to przyszłoroczne gry nie będą się już dusić na czwórce? Cyrk marketingowy zawsze będzie przeć do przodu.
  • Odpowiedz
@wqrw: Właśnie nie mogę znaleźć zdjęcia chłodzenia od Gigabyte. Nie przepadam za nimi, ale Asus zostawia niechłodzone pamięci oraz VRM2
Gigabyte r9 290x było jedno z lepszych rozwiązań.
  • Odpowiedz
@Unbeliev: ze z------m chłodzeniem w Asusie to prawda, ale w modelu z DirectCU II (przełożyli na chama chłodzenie z serii GTX do Radeonów nie zwracając za bardzo uwagi, że nie pasuje). Strix ma DirectCU III i ponoć już jest jak trzeba.
  • Odpowiedz
@kedzior_: Nie, jak poczytasz więcej w temacie to zobaczysz, że żałosne (w stosunku do swojej faktycznej wydajności) wartości FPS 780 zawdzięcza nowym sterownikom. Nvidia nie robi sterowników do 7970 więc jego wydajność pozostała bez zmian :)
  • Odpowiedz
@wqrw: Ok ale w takim razie czemu wydajność 770 pozostała bez zmian?

Sądzę że to kolejne sranie nie poparte źródłami na płaszczyźnie technicznej przez anonimowych gimnazjalistów, poza tym co za problem pozostać na starszej wersji sterowników (jeżeli nowsze obniżają rzekomą wydajność)?

Szczególnie że choćby po zmianach w "podsystemie" cuda ludzie z reddita widzę nie słyszeli co bez problemu można zauważyć bawiąc się CUDA-GDB.

Więc jak chcesz plotki to tak! ale
  • Odpowiedz
@kedzior_: Nie miałem nigdy żadnej karty z tej serii i szczerze mówiąc nie chce mi się już wgłębiać w temat. Widzę tylko MASĘ w---------h właścicieli na Reddicie i różnych forach. Myślę, że niesprawiedliwym byłoby zakładać, że wszyscy są idiotami. Kończąc merytorycznie tą dyskusję to 780 jest kartą o lepszej specyfikacji i osiąga w nowych grach gorsze wyniki niż 960 o gorszej specyfikacji (pic related). Jeśli fakt, że firma zostawia klientów,
w.....w - @kedzior_: Nie miałem nigdy żadnej karty z tej serii i szczerze mówiąc nie ...

źródło: comment_ih8UIdxSlTgaG4uaJmdqtDxQtxv8o3rx.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@wqrw: U ruskich właśnie widziałem recenzję. Jedno z VRM podłączone do radiatora, na drugim brak, pamięci też nic.
Na radiatory nałożyłbym coś małego, np VRAM od Akasy, ale zapewne jest plomba.
  • Odpowiedz
@wqrw: Po swoim doświadczeniu wiem że drugie VRM też trochę przygrzewa(jeszcze nie tak jak ta wielka sekcja, gdzie temperatura powyżej 80 to chleb powszedni) i mały radiatorek byłby wskazany.
  • Odpowiedz