Aktywne Wpisy
PiersKurczaka +64
Co sobie ostatnio kupiliście fajnego? Ja np. kupiłem sobie chleb, fajny smaczny taki do jedzenia
WypadlemZKajaka +140
Ej Mati, podnieśmy mocno pensje minimalna w montowni w Europy, a przy tym nie inwestujemy w nasz biznes bo inwestorzy zagraniczni są spoko i na pewno się nie zawiną jak się okaże, że koszty im się nie spinają.
Co może pójść nie tak?
Zarobki minimalne oderwane od rynku, ceny nieruchomości oderwane od wartości rynkowej.
Social tak rozdmuchany, że nie opłaca się niektórym pracować.
To jebnie.
#pracbaza #nieruchomosci
Co może pójść nie tak?
Zarobki minimalne oderwane od rynku, ceny nieruchomości oderwane od wartości rynkowej.
Social tak rozdmuchany, że nie opłaca się niektórym pracować.
To jebnie.
#pracbaza #nieruchomosci
Lubimy Was niezwykle, więc postanowiliśmy zrobić #rozdajo sprzętu, którego nie mamy jeszcze w sprzedaży. Za miesiąc wprowadzamy termometr piowowarski, ale zanim to nastąpi ktoś kto dał nam plusa otrzyma go w poniedziałek. Liczymy też na szczerą opinię zwycięzcy.
Spam spamem, a poniżej coś dla chcących rozpocząć swoją przygodę z piwem:
SŁOWNICZEK POCZĄTKUJĄCEGO PIWOWARA
DROŻDŻE PIWOWARSKIE(drożdże piwne) – specjalnie wyselekcjonowana odmiana drożdży Saccharomyces cerevisiae . Charakteryzują się bardzo dobrą zdolnością do fermentacji . Dzielimy je na drożdże górnej i dolnej fermentacji.
DROŻDŻE PIWNE GÓRNEJ FERMENTACJI – fermentują w wyższych temperaturach około 15 – 25oC, zbierają się w górnej warstwie brzeczki tworząc charakterystyczny kożuch. Używane do piw typu ale, pszenicznych, brytyjskich.
DROŻDŻE PIWNE DOLNEJ FERMENTACJI – fermentują w niższych temperaturach około 5 – 13oC, po fermentacji osiadają na dolne naczynia. Używane głównie do piw typu lager, pilzner, bock (koźlak)
SŁÓD – skiełkowane i wysuszone ziarno zbóż. Najpowszechniej stosowany jest słód jęczmienny.
ŚRUTOWANIE – rozdrobienie słodu mające na celu pokruszenie łusek oraz ziarna. W ten sposób uzyskujemy śrutę słodową.
ŚRUTA SŁODOWA – rozdrobnione łuski i ziarna słodu.
CHMIEL – HumulusLupulus L. roślina dwupienna stosowana w piwowarstwie, najczęściej w formie granulatu lub pokruszonych szyszek, nadająca charakterystycznej goryczki w piwie.
BRZECZKA PIWNA – wywar przygotowany ze słodu, wody, chmielu oraz innych produktów niesłodowanych np. syropu cukrowego
ZACIERANIE – proces produkcji brzeczki piwnej, mającej na celu rozpuszczenie skrobi oraz białek w wodzie, pod wpływem enzymów.
SKROBIA – cukier złożony obecny w słodzie. Pod wpływem zacierania rozkładany do cukrów prostych, poddawanych fermentacji.
WSKAŹNIK JODOWY SKROBI – Płyn Lugola – roztwór jodku potasu, służący do oznaczenia stopnia rozłożenia skrobi. Brak zmiany zabarwienia wskaźnika oznacza koniec zacierania.
ZŁOŻE FILTRACYJNE – łuski i ziarna słodu, uzyskane po procesie zacierania, przez które filtrujemy brzeczkę.
GLUKOZA KRYSTALICZNA – cukier dodawany do butelek w celu nagazowania piwa.
CUKROMIERZ– aerometr Ballinga – miernik służący do pomiaru ilości cukru w brzeczce w temp. 20C.
FERMENTACJA BURZLIWA – właściwa fermentacja przeprowadzana przez drożdże, w wyniku której powstaje alkohol i dwutlenek węgla.
FERMENTACJA CICHA – fermentacja mająca na celu sklarowanie oraz dojrzewanie młodego piwa.
WYSŁADZANIE – przepłukiwanie młóta gorącą wodą w celu wyciągnięcia pozostałych w nim cukrów.
MŁÓTO – nierozpuszczalne składniki zacieru w postaci osadu z łusek, kiełek i drobin słodu. Tworzy naturalną warstwę filtracyjną
EKSTRAKT BRZECZKI – wyciąg ze słodu i chmielu, decyduje o walorach aromatyczno - smakowych gotowego piwa.
SKALA BALLINGA- ukazuje stężenie cukru w roztworze wodnym. 1 Blg = 10g cukru na 1 L płynu.
#piwo #piwowarstwo #browin #pijzwykopem
@Browin: poprawiłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pół biedy, jak ustawiasz się na piwo w plenerze. Teraz każdy monopolowy musi mieć w lodówkach jakieś ciachany palone, kormorany niskosłodzone i inne żywe bezglutenowe, nabierze sobie taki 6 różnych do siatki i zadowolony nie truje dupy. Ale nie daj boże kup sobie piwo jakiegoś większego browaru.
@blackmaul Harnaś dobry napój, prosze mi nie obrażać że #!$%@? żółcią.