Polecam sobie kupić wolnowar, bo to jest wspaniałe urządzenie. Bitki, schab, rosół... Te i wiele innych rzeczy wychodzą po prostu rewelacyjnie, a najlepsze jest to, że można sobie na noc nastawić gotowanie, a rano już czeka na nas pyszne jedzonko ( ͡°͜ʖ͡°) Tu jest sporo ciekawych przepisów - https://www.crockpot.pl/przepisy
@johny-kowalski: ja zwykły rosół na gazie gotuje 8 godzin, to w wolnowarze musiałbym dwa dni ( ͡°͜ʖ͡°) Ja czuje różnicę między tradycyjnym, a takim z szybkowaru. Na plus dla tego tradycyjnego
@JuneJohn wolnowar to chyba właśnie takie gotowanie jak tradycyjne gotowanie rosołu - temperatura 80-90 stopni - także czas gotowania może być taki sam. Plusem wolnowaru, że jest zamknięty więc nic nie odparowuje.
Kupiłem wolnowar jakiś czas temu na promocji. Coś koło 100 zł dałem. No powiem że mi to poprawiło jakość jedzenia. E sensie zdrowiej jem. Bo po robocie z reguły coś na szybko sobie robiłem żeby nie być głodnym. A teraz to sobie wieczorem na spokojnie szykuję, ta o włączam wolnowar i jak wracam z pracy to ciepły obiad czeka.
Ja jak potrzebuję pieczonej wędliny to robię jak amerykanie - zawijam w pergamin, folię i piekę wiele godzin w 120-150 stopniach, w zależności od potrzeb.
@moll: może długo, 6h to na luzie. Trzyma dobrze wilgoć jeżeli się go nie otwiera. Chyba kurde spróbuję :) No i można przy okazji dorzucić ziemniaczki czy marchew.
Komentarze (136)
najlepsze
źródło: IMG_20240420_170944107
Pobierzźródło: IMG_20240420_171053005_HDR
Pobierzźródło: temp_file2955713387075258919
PobierzTu jest sporo ciekawych przepisów - https://www.crockpot.pl/przepisy
Ja jak potrzebuję pieczonej wędliny to robię jak amerykanie - zawijam w pergamin, folię i piekę wiele godzin w 120-150 stopniach, w zależności od potrzeb.
Dla żeliwnego zrobiłabym 20-30 minut 120 stopni, potem 100 do 4h
Tylko czy garnek tyle może siedzieć? Bo on wilgotny musi chyba być?