Aktywne Wpisy
wykop +13
Dzień dobry, Wykop! (ツ)
1. W ostatnim czasie zgłaszaliście nam problem wymoderowanych treści - treść, która została Wam usunięta, nie była widoczna w waszych panelach naruszeń, nie mogliście się z nią zapoznać, a to sprawiało Wam trudności w odwołaniu się od decyzji moderatora.
Wsłuchując się w Wasze uwagi, postanowiliśmy zmienić działanie wspomnianego panelu. Obecnie każda osoba, której usunięto treść z powodu naruszenia regulaminu, w swoim panelu naruszeń będzie mogła podejrzeć swoją wymoderowaną treść. Pamiętajcie również, że jeśli nie zgadzacie się z decyzją moderatora, możecie skorzystać z dwóch sposobów odwołania się od decyzji:
- opcja “odwołaj się” bezpośrednio w panelu wymoderowanych treści;
1. W ostatnim czasie zgłaszaliście nam problem wymoderowanych treści - treść, która została Wam usunięta, nie była widoczna w waszych panelach naruszeń, nie mogliście się z nią zapoznać, a to sprawiało Wam trudności w odwołaniu się od decyzji moderatora.
Wsłuchując się w Wasze uwagi, postanowiliśmy zmienić działanie wspomnianego panelu. Obecnie każda osoba, której usunięto treść z powodu naruszenia regulaminu, w swoim panelu naruszeń będzie mogła podejrzeć swoją wymoderowaną treść. Pamiętajcie również, że jeśli nie zgadzacie się z decyzją moderatora, możecie skorzystać z dwóch sposobów odwołania się od decyzji:
- opcja “odwołaj się” bezpośrednio w panelu wymoderowanych treści;
affairz +279
czołem pustostanowe świry!
oto nie lada gratka, apartament mający ponad 8 lat do pierwszego zamieszkania. 8 lat stał zupełnie pusty, czekał aż wartość z metra skoczy z 6 000 do 14 000 zł (minus wykończenie po drodze). czy tego chcecie zabronić? komu przeszkadza, żeby takie piękne apartamenty stały puste?? KOMUNIS
https://www.otodom.pl/pl/oferta/jesli-musisz-pytac-o-cene-to-nie-jest-dla-ciebie-ID4stbI
#nieruchomosci
oto nie lada gratka, apartament mający ponad 8 lat do pierwszego zamieszkania. 8 lat stał zupełnie pusty, czekał aż wartość z metra skoczy z 6 000 do 14 000 zł (minus wykończenie po drodze). czy tego chcecie zabronić? komu przeszkadza, żeby takie piękne apartamenty stały puste?? KOMUNIS
https://www.otodom.pl/pl/oferta/jesli-musisz-pytac-o-cene-to-nie-jest-dla-ciebie-ID4stbI
#nieruchomosci
Lubimy Was niezwykle, więc postanowiliśmy zrobić #rozdajo sprzętu, którego nie mamy jeszcze w sprzedaży. Za miesiąc wprowadzamy termometr piowowarski, ale zanim to nastąpi ktoś kto dał nam plusa otrzyma go w poniedziałek. Liczymy też na szczerą opinię zwycięzcy.
Spam spamem, a poniżej coś dla chcących rozpocząć swoją przygodę z piwem:
SŁOWNICZEK POCZĄTKUJĄCEGO PIWOWARA
DROŻDŻE PIWOWARSKIE(drożdże piwne) – specjalnie wyselekcjonowana odmiana drożdży Saccharomyces cerevisiae . Charakteryzują się bardzo dobrą zdolnością do fermentacji . Dzielimy je na drożdże górnej i dolnej fermentacji.
DROŻDŻE PIWNE GÓRNEJ FERMENTACJI – fermentują w wyższych temperaturach około 15 – 25oC, zbierają się w górnej warstwie brzeczki tworząc charakterystyczny kożuch. Używane do piw typu ale, pszenicznych, brytyjskich.
DROŻDŻE PIWNE DOLNEJ FERMENTACJI – fermentują w niższych temperaturach około 5 – 13oC, po fermentacji osiadają na dolne naczynia. Używane głównie do piw typu lager, pilzner, bock (koźlak)
SŁÓD – skiełkowane i wysuszone ziarno zbóż. Najpowszechniej stosowany jest słód jęczmienny.
ŚRUTOWANIE – rozdrobienie słodu mające na celu pokruszenie łusek oraz ziarna. W ten sposób uzyskujemy śrutę słodową.
ŚRUTA SŁODOWA – rozdrobnione łuski i ziarna słodu.
CHMIEL – HumulusLupulus L. roślina dwupienna stosowana w piwowarstwie, najczęściej w formie granulatu lub pokruszonych szyszek, nadająca charakterystycznej goryczki w piwie.
BRZECZKA PIWNA – wywar przygotowany ze słodu, wody, chmielu oraz innych produktów niesłodowanych np. syropu cukrowego
ZACIERANIE – proces produkcji brzeczki piwnej, mającej na celu rozpuszczenie skrobi oraz białek w wodzie, pod wpływem enzymów.
SKROBIA – cukier złożony obecny w słodzie. Pod wpływem zacierania rozkładany do cukrów prostych, poddawanych fermentacji.
WSKAŹNIK JODOWY SKROBI – Płyn Lugola – roztwór jodku potasu, służący do oznaczenia stopnia rozłożenia skrobi. Brak zmiany zabarwienia wskaźnika oznacza koniec zacierania.
ZŁOŻE FILTRACYJNE – łuski i ziarna słodu, uzyskane po procesie zacierania, przez które filtrujemy brzeczkę.
GLUKOZA KRYSTALICZNA – cukier dodawany do butelek w celu nagazowania piwa.
CUKROMIERZ– aerometr Ballinga – miernik służący do pomiaru ilości cukru w brzeczce w temp. 20C.
FERMENTACJA BURZLIWA – właściwa fermentacja przeprowadzana przez drożdże, w wyniku której powstaje a-----l i dwutlenek węgla.
FERMENTACJA CICHA – fermentacja mająca na celu sklarowanie oraz dojrzewanie młodego piwa.
WYSŁADZANIE – przepłukiwanie młóta gorącą wodą w celu wyciągnięcia pozostałych w nim cukrów.
MŁÓTO – nierozpuszczalne składniki zacieru w postaci osadu z łusek, kiełek i drobin słodu. Tworzy naturalną warstwę filtracyjną
EKSTRAKT BRZECZKI – wyciąg ze słodu i chmielu, decyduje o walorach aromatyczno - smakowych gotowego piwa.
SKALA BALLINGA- ukazuje stężenie cukru w roztworze wodnym. 1 Blg = 10g cukru na 1 L płynu.
#p--o #piwowarstwo #browin #pijzwykopem
@Browin: poprawiłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pół biedy, jak ustawiasz się na p--o w plenerze. Teraz każdy monopolowy musi mieć w lodówkach jakieś ciachany palone, kormorany niskosłodzone i inne żywe bezglutenowe, nabierze sobie taki 6 różnych do siatki i zadowolony nie truje d--y. Ale nie daj boże kup sobie p--o jakiegoś większego browaru. Nie mówię to o obiektywnie chuowych harnasiach, żubrach czy innych tyskich, ale normalnych piwkach typu perła czy Łomża, co to przyjemnie obalić latem bez kontemplacji bukietu smakowego. Zaraz się zaczyna:
- hurrr durrr co ty pijesz, koncernowe siki, j---e tekturo, za tyle samo mogłeś mieć ekokraftowy CIEMNY PRZENICZNY LAGER PILS PALONY JASNY PEŁNY z BROWARU KOCZKODAN, mmm, pacz jakie to dobre, wyliżem jeszcze butelke po wypicu!!!!!!!
Nieważne, że 5 lat temu sami spuszczali się nad „perło export”, bo okazało się, że istnieje poniżej 4 zł coś nie j---e żółcią jak harnaś i nie chce się rzygać wypiciu 7.
Prawdziwa jazda zaczyna się przy próbie ustawienia w jakiejś knajpie. Lokale z wyborem mniejszym niż 15 gatunków piw kratowych albo belgijskich czy niemieckich odpadają. Rzut oka na kartę wystarczy, i już trzoda:
- o, nie ma południowosakosńskiego stouta 16894 IPA uberchmielone 69 IBU z browaru Himmler, wychodzimy, co mie tu jakimś guwnem pizner urkłel
@blackmaul Harnaś dobry napój, prosze mi nie obrażać że j---e żółcią.