Wpis z mikrobloga

Witam,
poleci ktoś w miarę dobry sposób na ogarnięcie podstaw gramatyki w hiszpańskim? Mam problemy z wkuwaniem na pamięć gramatycznych reguł i za cholerę mój mózg nie może tego przyswoić. Jakieś ciekawe rozwiązania istnieją dla osób takich jak ja?
#jezykiobce #hiszpanski
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@benq86: walczę z absolutnymi podstawami (ser, llamarse, itp) i nie wiem dlaczego, ale mam jakaś blokadę przed nauką tego, mój mózg nie może tego przyswoić pomimo powtarzania, wkuwania, itp.
Może mój mózg po tylu latach (od 8 lat w zasadzie tylko zajmuje się programowaniem) zapomniał, jak przyswajać inną wiedzę?
  • Odpowiedz
@pankelo: przecież nauka języków jest przecież dokładnie tym samym, co programowanie :P Nie da się nauczyć Javy po przeczytaniu Thinking in Java, tak samo jak nie da się sensownie stosować dobrych praktyk OOP po przeczytaniu jakiejś książki z opisanymi wszystkimi wzorcami projektowymi. Potrzeba czasu, praktyki, zrozumienia i chyba przede wszystkim nauki na własnych błędach. Gramatyka to taki odpowiednik książki o programowaniu, sama w sobie nie nauczy, ale może pomóc osobom
  • Odpowiedz
@Detharon: nie powiedziałbym, jak coś powiesz nie do konca dobrze to ludzie i tak cie zrozumieją a jak zaprogramujesz źle to raczej nie pójdzie :D
  • Odpowiedz
@midq: nawet tutaj można się doszukiwać analogii :p bo przecież program może działać poprawnie, pomimo tego że ma nieczytelny kod, klasy odpowiadające za wiele niezwiązanych ze sobą elementów (low cohesion), mocno powiązane ze sobą klasy (high coupling), nie posiada budowy modularnej, kod nie nadaje się do wtórnego użytku w przyszłości, itd. itd.

Tak samo z językiem obcym, trzeba zaczynać od absolutnych podstaw i powoli rozwijać swoje umiejętności, akceptując swoje błędy.
  • Odpowiedz
@Detharon: no niby tak, moja przygoda z programowaniem była bardzo krótka także nie będę drążył już :D
@pankelo: no niestety akademicki/szkolny sposób nauki języka jest strasznie nieefektywny
  • Odpowiedz
@mike78: hehe, ja to jestem przypadek specjalny. ;) Gdybym miał patrzeć na takie pytania przez pryzmat siebie to jak najbardziej polecałbym gramatykę od początku ;)
  • Odpowiedz