Wpis z mikrobloga

#programowanie #cpp

we wstepie do symfoni c++ jest napisane, iz autor zaklada, ze czytelnik zna juz jakis jezyk programowania. Czy faktycznie jest to konieczne? Moge zaczac ze znajomoscia podstaw c++?
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@erwit: z tego co pamiętam to jest zajebiście jak dla debila tłumaczone, na tyle że jak już znałem trochę to mnie denerwowały niektóre opisy

Ale myślę że na start to jest to zajebiste
  • Odpowiedz
@erwit: Polecić niestety nie mogę, bo nie znam nic godnego polecenia (moim zdaniem ofc). Jeśli masz wydanie z 1999 to nauka z tego to bezsens - standard C++ był od tego czasu zmieniany dwa razy i mnóstwo rzeczy, które przeczytasz będzie po prostu nieprawdziwe/błędne (jak np.

#include
)
  • Odpowiedz
@KrzaQ2:

Ale symfonia uczy sposobu myślenia, nie tylko programowania.

@erwit: Czytaj Ewangelię wg Grębosza, nie marudź :p. Nowych standardów się potem nauczysz. I tak złych nawyków sobie nie wyrobisz.
  • Odpowiedz
@Yahoo_: Ok, tutaj się zgodzę, ale ogółem uważam, że nauka języka powinna przebiegać na przykładach, które mają sens. Bardzo dużo programów w C++ można teraz napisać nie mając pojęcia o wskaźnikach; niebezpieczne tablice w stylu C nie są do niczego potrzebne (na poziomie podstawowym), a książki uczą implementować podstawowe funkcje samemu zamiast korzystać z biblioteki standardowej.
  • Odpowiedz