Wpis z mikrobloga

Jako, że kurczaka każdy lubi, podaję szybki i łatwy przepis na urozmaicenie kurczaczej diety.

Co będzemy potrzebować?

- dwie pojedyncze p----i z kurczaka;

- zielone pesto (ostatnio bardzo dobre można znaleźć w Lidlu, choć polecam zrobienie samemu - przepis na dole)

- boczek wędzony w plastrach - 10 dkg;

- zioła prowansalskie, pieprz, sól

Kurczaka lekko rozbijamy, na taką grubość, która pozwoli nam zwinąć mięso w roladkę. Przyprawiamy mięso ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą.

Na kurczaka nakładamy pesto. Polecam dać go dość dużo, będzie bardziej wyczuwalne:]

Teraz zwijamy naszą kurę w zgrabne roladki. Całość obwijamy szczelnie wędzonym boczkiem, i lekko skrapiamy oliwą (tłuszcz i tak wycieknie z boczku i z pesto).

Teraz wkładamy kurczaka do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Świetnie smakuje z sałatką caprese (czyli pomidory przekładane mozzarellą, polane oliwą, z kilkoma liśćmi bazylii, sól + pieprz).

Pesto:

- doniczka bazylii;

- 1/3 szklanki orzechów - piniowych lub nerkowca;

- 3 łyżki oliwy;

- 3 ząbki czosnku;

- sól i pieprz

- 3 łyżki tartego parmezanu

Do miski wrzucamy liście bazylii, posiekany czosnek, orzechy, parmezan, oliwę, pieprz i sól. Wszystko razem blendujemy. Oliwę dodajemy powoli - nie może być jej za dużo, bo pesto będzie nam później wyciekać z kurczaka. Ale jeśli będzie jej za mało, pesto dobrze się nie zmiksuje.

#gotujzgugasem #gzw #gotujzwykopem
gugas - Jako, że kurczaka każdy lubi, podaję szybki i łatwy przepis na urozmaicenie k...

źródło: comment_ZOU8TgSC36DErviXV3eVjQZAWI5R2Hoy.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Elec: no faktycznie trochę masło maślane :]

Chodziło mi o to, żeby nie żałować i walnąć z dwie łyżki na jedną roladkę
  • Odpowiedz