Wpis z mikrobloga

Mirkografowie!
Pasjonuję się fotografią, amatorsko, hobbystycznie. By mi ręka nie skamieniała od czasu do czasu robię fotoreportaże z koncertów, tych bardziej ruchliwych, gdzie muzycy skaczą po całej scenie starając na siebie nie powpadać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Chciałabym więc zaopatrzyć się w obiektyw, którym mogłabym porobić zdjęcia z fosy i z tłumu.

W fosie robię zdjęcia 50/1.8 ale nie do konca mi to wystarcza - zdjęcia są głównie portretowe, jest na nich tylko jedna osoba, na dodatek ta stałka jest wolna i muszę się "wypstrykać" przez te 3 utwory żeby rzeczywiście jakieś w miarę ostre zdjęcia wybrać - i to na wysokim ISO.

Z tłumu rzadko kiedy robię zdjęcia, bo nie mam czym. Mam 17-55/3.5-5.6, 80-200/4.5-5.6 (oba kity), jakieś jeszcze 28-80/3,5-5,6 które było z analogowym EOS 30 w zestawie. No i rybie oko, 8/3.5, które i tak jest za szerokie na dużą scenę (robię nim mniejsze, lokalne koncerty gdzie mogę rypać fleszem po oczach bez konsekwencji). Wszystkie te obiektywy są po prostu zbyt ciemne, zbyt wolne do fotografowania w słabych warunkach - szybko zmieniajace się światło, bardzo energiczni artyści, tłum bawiących się ludzi.

I teraz pytanie do Was, foto ekspertów: co mogłabym zakupić do fosy, by urozmaicić galerię o jakieś zdjęcia w szerszym kącie, ale też nie zmieniać co chwilę na 50-tkę, gdy chciałabym porobić jakieś portrety (3 utwory to mało czasu...), a co do tłumu?

Myślałam nad Tamronem 17-50/2.8 albo 28-75/2.8 (którego mogłabym używać i tu i tu) oraz Canon 85/1.8.

Ktoś pstryka, poleca? Może coś innego? Raczej nie w kilkutysięcznych cenach, bo mnie nie stać :D

#fotografia #canon #koncerty #fotografiakoncertowa #fotografiaboners
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kangurekkangurzatko: crop, skoro 50 robisz portrety z fosy? Kup sobie przede wszystkim 50/1.4, która przymykasz do 1.6-1.8 i masz bardzo przyzwoity obraz. Tą 1.8 musisz pewnie przymykać do 2.0-2.4. Z tłumu to coś długiego bym celował. Spróbuj dostać sie na tył sceny, tam tez można uzyskać bardzo fajne kadry. Jeśli chodzi o szeroki kąt, to może jak koledzy podpowiadają - 10-20 od sigmy.
  • Odpowiedz