Wpis z mikrobloga

Pierwsze #piwo nastawione na burzliwą.
AIPA z ekstraktów z dodatkiem słodu karmelowego.
14,5blg. Wyszło trochę mało, bo 16 litrów (dwie puszki ekstraktu+500g słodu). Sporo zostało z chmielinami i nie miałem jak przefiltrować.
Solidna goryczka jak dla mnie, jest szansa że spadnie?
Po ilu dniach zlewać na cichą?


#piwowarstwo
źródło: comment_KtpybFHMIfnblleX1NNBQn5ruZZ9s6ZE.jpg
  • 8
@IfYouKnowWhatIMean: Olej cichą, butelkuj po 14 dniach bo widzę fermentujesz w pokoju. AIPA ma być solidnie goryczkowa, ale z czasem zejdzie jeśli nie lubisz. Chmielenie na zimno nie dodaje już więcej goryczki, tylko aromat, więc nie żałuj.

P.S. Zacny dywan Milordzie.
@IfYouKnowWhatIMean: olewam cichą i żyję. Minusem jest brak możliwości zebrania gęstwy w dobrej kondycji.
Co do goryczki, to brzeczka po chmieleniu jest obrzydliwie gorzka i nieprzełykalna. Nawet świeżo po fermentacji nie jest przyjemna, ale się po paru tygodniach układa.