Aktywne Wpisy

Lekarz_7k +41
Jestem lekarzem rezydentem i zarabiam 6301zł na rękę. 3500 wydaję na mieszkanie, 1100zł na rachunki (media, gaz, woda itd.), bilet miesięczny na komunikacje 110zł (pokaż lekarzu co masz w garażu). Zostaje mi 1591 zł na jedzenie i wszystko inne. Muszę się trudzić, żeby pod koniec miesiąca nie wyjść na minus. Nie chce narzekać na to, że mało zarabiam. Przecież moge zmienić zawód i nikt mi nie kazał zostawać lekarzem.
Chodzi o to,
Chodzi o to,
źródło: skaldjsalk3jskal3j21
Pobierz
SuperN0vak +1
Ej niech ktos mi wytlumaczy jak to mozliwe ze w np. w 100 gramach kabanosów jest 150 gram mięsa? Albo w keczupie 100 gram jest 140 gram pomidorów XDD? Używam 140 gram pomidorów i wychodzi keczup co ma 40 gram mniej XD?
#gotowanie #dieta #gotujzwykopem #jedzenie
#gotowanie #dieta #gotujzwykopem #jedzenie

Ciekawy artykuł na temat KIC 8462852 - gwiazdy znajdującej się w gwiazdozbiorze Łabędzia która wg. hipotezy może (lub mogła) być wykorzystywana przez cywilizację poziomu drugiego w skali Kardaszewa.
http://www.wykop.pl/link/2805513/czy-teleskop-kepler-odkryl-obca-megastrukture-eng/
#mikroreklama #kosmos #astronomia #kosmosboners #liganauki #technologia #ciekawostki #futurecontent
źródło: comment_y6X4A9L2Kkd6vnUXdhuijacj65o1Mauy.jpg
PobierzCo do Kaku to koleś coraz bardziej odpływa w kierunku sci-fi i jednocześnie oddala się od fizyki i zdroworozsądkowego myślenia, bo tak jest prościej. Opowiada bajeczki rodem ze star treka, a ludzie łykają jak pelikany.
@dzangyl: To twoje zdanie. Warto mieć własne. Ale patrzysz na wszystko przez pryzmat ludzkości. My jesteśmy niedoskonali pod tyloma względami, że głupotą jest zakładać, że we wszechświecie nie ma innej cywilizacji, która
Z tego
I setki innych "opinii" tego typu. Twoja idealnie się w nie wpasowuje.
Pozdrawiam.
Uważasz że ujarzmienie i korzystanie z energii gwiazdy jest niewspółmierne z wykorzystaniem materiałów do budowy urządzenia? Takie urządzenie byłoby w stanie zasilić wszystkie planety w okolicy.
Sam przytoczyłeś jak skomplikowana jest budowa ISS, teraz wyobraź sobie jakim bajaniem było wyobrażanie sobie tego choćby na początku XX wieku. To samo piszesz teraz odnośnie hipotetycznej budowy
W tym sensie jest bzdurna. Zawiera stopnie nieosiągalne dla cywilizacji, a jedynie dla wyobraźni fanów star treka...
Po tym co ludzkość osiągnęła przez ostatnie 100 lat jestem dobrej myśli co odległej przyszłości, moim zdaniem takie konstrukcje są wręcz nieuniknione jeżeli bierzemy pod uwagę kolonizację kosmosu(układy, galaktyki, supergromady). Twój wariant jest bardzo pesymistyczny i z góry zakłada pozostanie w Układzie Słonecznym na zawsze, ja przyjmuję wariant optymistyczny w którym ludzkość będzię osiągała poziomy technologiczne zgodne ze skalą Kardaszewa jak i te zaproponowane przez Baxtera.
Co do postępu z ostatniego stulecia to nie problem wystartować niemal od zera. Według mnie rozwój cywilizacji można opisać logarytmicznie. Po początkowym bumie następuje stabilizacja i powolny wzrost.
Skoro tak to trudno, nic na to nie poradzę, jestem niedokształconym samoukiem stąd pewnie wyobraźnia bierze góre.