Wpis z mikrobloga

Mireczki z #programowanie, ktoś się zajmuje #php + #symfony2? Znalazłem ciekawą ofertę pracy. Ktoś podzieli się wiedzą o typowych podchwytliwych pytaniach, które pewnie padną na rozmowie? Druga rzecz, jakiś dobry tutorial, od którego można zacząć coś praktycznego robić dla wprawienia się?
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@eris23 zależy czym firma się zajmuje i jak to robi. Dużo firm programuje w symfony (czytaj piszą kod bezpośrednio we frameworku przez co nie da się oddzielić aplikacji od fw). Z podchwytliwych pytań. Nigdy jeszcze nikt mnie nie pytał na rozmowach o samo symfony, bardziej pytania padały o programowanie obiektowe czyli: czym się różni interfejs od klasy abstrakcyjnej, rozwiń i wytłumacz "SOLID", jak masz sytuację X to jakbyś to w kodzie
  • Odpowiedz
@DanioPL: Dzięki za radę, jednak moje pytanie odnosi się bezpośrednio do rekrutacji i nauki frameworka. Jakbym miał pisać sam to chyba nie w php. Ale trafiłą się oferta pracy to wypada wpaść choćby na rozmowę i posłuchać co mi zaproponują.
  • Odpowiedz
@eris23: Np cykl życia requestu w symfony2. Przeglądlądnij sobie dokumentację frameworka. Dowiedz się jak to działa pod maską. Wszystko jeszcze zależy od tego czy aplikujesz na juniora czy może coś wyżej.
  • Odpowiedz