Wpis z mikrobloga

@applicative_functor: Bo nikt nie zgłosił sie na ochotnika.

@Gigi_: @Konalio:

No więc mam prostą bazę danych. Wyświetlam ją sobie na stronie i przy każdym wyświetlonym rekordzie dodałem link Edycji odnoszący sie do innego skryptu. Chciałbym w nim mieć możliwość edycji rekordu, ale nie wiem jak to ugryźć ;/.
@Python: bardzo proste, robisz formularz, pobierasz dane z bazy, wyświetlasz w je w formularzu, submitujesz, jak jest post to walidujesz dane, updatujesz baze, voilà!
@ar2oor: Dziękuje. Tak mniej więcej to sobie zaplanowałem. Tylko nie mam pojęcia skąd 'program' ma wiedzieć że kliknąłem akurat "edytuj" przy danym rekordzie? Może wkleje kod , będzie łątwiej:

$link = mysqlconnect('localhost','student','student') or die ('Blad polaczenia' .mysqlerror());

//echo "nawiazano polaczenie";

mysqlselectdb('BAZA DANYCH') or die (' Nie wybrano bazy danych');

$result = mysqlquery($query) or die (" Niepowodenie zapytania");;

\n";

while ($linia = mysql
fetcharray($result, MYSQLASSOC)){
@ar2oor: właściwie to teraz zdałem sobie sprawę, że ten kod może być nieczytelny :) Nie musisz odpowiadać. Masz za mało informacji o moich zamiarach, samym kodzie itp :)
@Python: tak bez patrzenia na to co wkleiłeś, w strukturze tabeli w bazie musisz mieć klucz główny (primary key) w tym wypadku będzie to "id" (int) najlepiej z autoincrementem, później po tym id edytujesz rekordy edit.php?id=123 i $id = $GET['id'] i szukasz w bazie po id, i updatujesz po id. A wyświetlasz wpisy z