Mirki, mam stareńkiego t60 z 3gb ram, c2d T7200(2GHz), Ati x1400 jaką dystrybucję linuxa na tym postawić, żeby się ten komputer nie męczył? Wykorzystanie - Internet, programy biurowe. Z góry dzięki za pomoc. #pytanie #linux #komputery
@denerwujesie: obojętnie co z lekkim środowiskiem graficznym - od siebie polecam Debaina Stable z LXDE albo jak jesteś ekstremalnie początkujący to coś z Ubuntowych z LXDE/LXqt
@ygyfygy: z unity miałem do czynienia na innej machinie, było strasznie @grzegorz-pietrzak: właśnie zastanawiam się nad xubuntu. Obecnie jest tam windows 8, działa dość znośnie, ale może da się lepiej? Był też problem ze sterownikami. @ygyfygy: mint wygląda ciekawie a co do archa to @przemyslany_nick: to się trochę pękam @ArpeggiaVibration: jak najmniej konfigurowania od początku to plus, a miałem debiana etch i trochę męczył :-( @grzegorz-pietrzak:
@denerwujesie: Plusem Debiana w porównaniu do przykładowo Ubuntu, jest długoterminowe wsparcie i (moim zdaniem) bardzo dobry system weryfikacji paczek i wydawania nowych wersji - co daje stabilność i pewność że bugów będzie absolutne minimum....Są dystrybucje oparte na czystym Debianie pre-konfigurowane z zainstalowanym firmware do wszystkiego, ze wszystkimi możliwymi sterami flashami i pakietami pod desktop jeżeli chciałbyś się bawić w testowanie :]
Wąskim gardłem u Ciebie pewnie będzie RAM i karta graficzna
@ArpeggiaVibration: To może Debian z xfce? Środowisko mate nie jest mi znane kompletnie ( ͡°ʖ̯͡°) No i właściwie Mint to jakaś pochodna Ubuntu (jak mawiał mój kuzyn "co ty tam za łubudubu zainstalowałeś?"). Miotam się, miotam. Teraz szukam "debian based distributions".
@denerwujesie: jak znasz Gnome 2 to jest to mniej więcej to samo co mate - bardzo podobne do xfce. Zaletą Ubuntu jest społeczność która zrzesza głównie początkujących - dlatego jak dopiero chcesz się uczyć Linuksa i nie chcesz sam czytać dokumentacji i uczyć się w ten sposób - a wolisz zadać pytanie na forum z nadzieją że ktoś rozkmini w czym problem, to może to być plusem.
@ArpeggiaVibration: Okej, ostatecznie Lubuntu lub Mint Mate? Bo jak się zakopię w tych distrach to niczego w końcu nie zainstaluję :-D Lubuntu chyba bardziej pod stare sprzęty.
@fervi: okazało się, że to c2d 7400 - zainstalowałem Lubuntu i śmiga jak szatan. Grub zainstalował się bez problemu na poprzednim po Debianie i wykrył Windowsa. Był jedynie problem z dźwiękiem, ale odhaczyłem instalację zamkniętych sterowników (tylko jeden) i zaczęło działać. A no i YT odpala się w html5, jakoś chyba trzeba flash aktywować, nie jest to jednak dla mnie zbyt ważne. Teraz tylko jakiś program do voip. Lubuntu ma bardzo
#pytanie #linux #komputery
a jak nie to ubuntu :) spore wsparcie po polsku i duzo pakietów.
Jeśli to nie twój pierwszy raz to Arch z awesome, albo Archbang ++.
Wszystko byle nie Ubuntu, Unity jest ciężkie i niedostosowywalne.
Mint MATE albo Xubuntu ma te same zalety, a jest dużo lżejszy.
@denerwujesie: ważne żebyś używał jakiś lekkich okienek : Xfce4, MATE, LXDE czy coś w tym stylu
win10 usprawnili, nie wiem jak ale 6GB + B950Intel z SSD sobie nieźle radzi i lepiej chodzi niż na win7
@grzegorz-pietrzak: właśnie zastanawiam się nad xubuntu. Obecnie jest tam windows 8, działa dość znośnie, ale może da się lepiej? Był też problem ze sterownikami.
@ygyfygy: mint wygląda ciekawie a co do archa to @przemyslany_nick: to się trochę pękam
@ArpeggiaVibration: jak najmniej konfigurowania od początku to plus, a miałem debiana etch i trochę męczył :-(
@grzegorz-pietrzak:
Wąskim gardłem u Ciebie pewnie będzie RAM i karta graficzna
Był jedynie problem z dźwiękiem, ale odhaczyłem instalację zamkniętych sterowników (tylko jeden) i zaczęło działać. A no i YT odpala się w html5, jakoś chyba trzeba flash aktywować, nie jest to jednak dla mnie zbyt ważne.
Teraz tylko jakiś program do voip.
Lubuntu ma bardzo