Wpis z mikrobloga

Co tu się, to ja nawet nie. Planowałem i zamierzam coś takiego zrobić, wchodzę w cytaty Schopenhauera i trzeci cytat, który czytam:

Jeśli potrafimy w przeciwniku zrodzić poczucie, że prawdziwość jego przekonania wielce byłaby dla niego samego szkodliwa, porzuci je tak szybko jak nieopatrznie złapane gorące żelazo.

#cytatywielkichludzi
  • 7
@Nabucho: Napisał. Miałem z tego ćwiczenia: "retoryka i erystyka". Tę książeczkę musieliśmy przeczytać i na zaliczenie wygłosić własną mowę na wybrany przez siebie temat, używając chwytów erystycznych i pytań retorycznych. Fajne ćwiczenia. Aczkolwiek pojechałem w swojej mowie po różowych, nawiązując do mowy panienienki (8.5/10), która wygłaszała swoją mowę tydzień wcześniej i mi się nie spodobało to, co mówiła o miłości. Wszystkim szczęki poopadały, profesor był dość mocno zafrasowany i ostatecznie dostałem
@Nabucho: Wcześniej? Dziennikarstwo i komunikację społeczną. A obecnie Bezpieczeństwo Narodowe. Wiem, można lać bekę, ale mam po tym całkiem ciekawe perspektywy w zarządzaniu kryzysowym. Coś w sam raz dla mnie.