Aktywne Wpisy
Aureolus +48
Wraz z partnerką mamy syna, który w listopadzie będzie kończył roczek. Od kilku dni jest awantura, bo powiedziałem, że będziemy na roczek nacinali mu jezusowe piętki. Na początku myślała, że żartuję, ale potem zdjąłem skarpetki i pokazałem jej na moich piętach krzyżyki, które miałem zrobione na swój roczek. To jest stary kaszubski zwyczaj. Chyba w innych częściach polski też się go jeszcze kultywuje? Powiedziała, że jestem nienormalny i nie odzywa się do
ChlopoRobotnik2137 +680
Oho przyszlo polecnie z samej gory od pana Tuska
Je suis @mickpl
#tusk #nieruchomosci #kredytnastart #kredythipoteczny
Je suis @mickpl
#tusk #nieruchomosci #kredytnastart #kredythipoteczny
Wie ktoś na jakiej zasadzie to co siedzi w obrotowych bębenkach rozmiata laser do postaci płaszczyzny? Obrót bębenków odpowiada za przemieszczanie się płaszczyzny (kilkadziesiąt obrotów na sekundę). Jak szybko musiałoby się obracać coś co rysuje tą laserową płaszczyznę dla każdego momentu gdy ta się porusza? Ponoć technologia nie jest nowa i została zaczerpnięta z istniejących projektorów do pokazów laserowych ale nie wiem o co zapytać Google. "Laser sweep" odnosi się raczej do zmiany długości fali.
@kwahoo2 @Black_Square
Komentarz usunięty przez autora
nie doczytałem do końca i wydało mi się, że spamujesz tagami, sorry ( ͡° ͜ʖ ͡°)
a z kurczakami to co?
z resztą, wciąż mi coś nie pasuje :x
Technologia nie jest nowa, ale raczej nie ma nic wspólnego z pokazami. Wcześniej Nikon używał podobnych urządzeń w zastosowaniach przemysłowych. http://www.nikonmetrology.com/en_EU/Products/Large-Volume-Applications/iGPS/iGPS
Nie bardzo rozumiem pytanie o szybkość.
Mocujesz na bębnie soczewkę cylindryczną by uzyskać laser liniowy (coś jak to https://www.apinex.com/images_prod/138.jpg ) i obracasz. Gdy Linia trafi na fototranzystor odbiornika liczysz czas od błyśnięcia kalibrującego na początku. Tyle ile masz obrotów tyle masz odczytów pozycji - przy czym potrzebne są
Przez tę pomyłkę miałem wątpliwości co do żywotności mechanizmu i możliwości identyfikacji danej latarni na podstawie modulacji światła (ciężko odebrać całą ramkę danych gdy wiązka lasera celuje w dany fotosensor tylko przez krótki moment).
Teraz nabrało to sensu :).
Nie wiem, czy akurat LH używa dokładnie takiej soczewki, ale to jedna z możliwości (kiedyś robiłem malutki research w temacie skanerów 3D).
Albo laser musi się poruszać. Co kto woli...