Wpis z mikrobloga

#vr #valve #htcvive #vive #lasery #elektronika #fizyka #optyka

Wie ktoś na jakiej zasadzie to co siedzi w obrotowych bębenkach rozmiata laser do postaci płaszczyzny? Obrót bębenków odpowiada za przemieszczanie się płaszczyzny (kilkadziesiąt obrotów na sekundę). Jak szybko musiałoby się obracać coś co rysuje tą laserową płaszczyznę dla każdego momentu gdy ta się porusza? Ponoć technologia nie jest nowa i została zaczerpnięta z istniejących projektorów do pokazów laserowych ale nie wiem o co zapytać Google. "Laser sweep" odnosi się raczej do zmiany długości fali.

@kwahoo2 @Black_Square
AdireQ - #vr #valve #htcvive #vive #lasery #elektronika #fizyka #optyka

Wie ktoś n...

źródło: comment_bAvSlehKAUVuOmfCv2i7xMyYcPCbcFsl.gif

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AdireQ:

Technologia nie jest nowa, ale raczej nie ma nic wspólnego z pokazami. Wcześniej Nikon używał podobnych urządzeń w zastosowaniach przemysłowych. http://www.nikonmetrology.com/en_EU/Products/Large-Volume-Applications/iGPS/iGPS

Nie bardzo rozumiem pytanie o szybkość.

Mocujesz na bębnie soczewkę cylindryczną by uzyskać laser liniowy (coś jak to https://www.apinex.com/images_prod/138.jpg ) i obracasz. Gdy Linia trafi na fototranzystor odbiornika liczysz czas od błyśnięcia kalibrującego na początku. Tyle ile masz obrotów tyle masz odczytów pozycji - przy czym potrzebne są
  • Odpowiedz
@kwahoo2: Dzięki. Soczewka cylindryczna jest tym czego mi brakowało. Nie wiedziałem że sama optyka może rozciągnąć plamkę do postaci linii. Spodziewałem się bardziej jakiegoś wirującego lustra rozpraszającego laser.

Przez tę pomyłkę miałem wątpliwości co do żywotności mechanizmu i możliwości identyfikacji danej latarni na podstawie modulacji światła (ciężko odebrać całą ramkę danych gdy wiązka lasera celuje w dany fotosensor tylko przez krótki moment).

Teraz nabrało to sensu :).
  • Odpowiedz
@kwahoo2: Skanery 3D z takim laserowym skanowaniem krawędzi są chyba mocno ograniczone bo wymagają żeby skanowana bryła była umieszczona na obrotowej platformie?
  • Odpowiedz